Версія для друку Версія для друку

«ХРИСТОС НАРОДИВСЯ»

   Настає чудова подія, гучні дзвінкі коляди − Святий Вечір. З цими зимовими святами вітаю дорогих закарпатців, читача-глядача цієї газети, також мужніх захисників української землі. Цього року мені випадає нагода приєднатись до святкування і продовження традиції прославлення Різдва Христового колядами, які збереглись ще в сільських краях, чого не скажеш про великі міста моєї країни.
Мистецьким художнім творчим образом – Христос народився, ділюсь з шановними українцями та Іршавським краєм. Роблю короткий опис, що саме презентую читачу. З лівої сторони від глядача ми бачимо трьохфігурний композиційний образ Різдва Христового. В нижній частині твору зображено повітря з півкругами хмарин, над якими головний композиційний образ, дитя Ісуса, Діва Марія та святий Йосип. З нижньої частини стрімко біжить в небо декор меандру, як символ нескінченності, що завершується купольними півкругами соборності композиційного образу. У верхній частині композиції Святий Дух-Творець в образі пташки, на тлі якої зоря, промені від світла спускаються до землі вказуючи на головну подію для християнства.
Цей твір зроблено в техніці світло і тінь, витинанка по паперу. На світлому папері роблю лінійний малюнок олівцем, далі гострим канцелярським інструментом вирізаю на цьому папері частини, які йдуть в тінь, щоб тло було темнішого відтінку, яке підкладається під цей вирізаний образ. Все дуже просто.
   З правої сторони ми бачимо ще один твір на цю тему. Композиційний образ тут складається з головної особи, постаті − дитя Ісуса. Хоча такі свідомі рухи, які показує автор не притаманні щойно народженій дитині. Цей задум зроблений навмисно, щоб передати не земне походження нашого Спасителя, а Божественність сина Господнього. З верхньої частини цього образу промені світла Божого спадають на «лик» Ісуса. Загальну композицію обрамлює декоративна звивиста лінія, що є неперервною, орнамент виростає зліва направо робить півкруг і вростає в ці ж хмаринки. Ці хмаринки, як Духовне не земне походення цієї святкової події. Щодо техніки виконання тут класичний підхід, білого і чорного кольору італійський олівець зроблено на темному папері, теплого коричневого відтінку. Якраз на такому папері білий олівець передає світло, що дуже доречно для цієї теми. Все надзвичайно цікаво і просто.
Мистецтво графіки, майстерність, вже оцінить глядач, за що йому бажаю бадьорого настрою, сніжних Різдв’яних свят в новому 2023.

Василь БІЛЕЙ,
скульптор

Ваш отзыв

Ваш коментар