- Нове життя - https://nz-ir.com -

На Закарпатті громадська організація виграла грант на облаштування шелтера

За підтримки експертів «U-LEAD з Європою» в Іршавській громаді Закарпатської області громадська організація підготувала проєктну заявку та виграла грант на облаштування прихистку для внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомляють у регіональному офісі U-LEAD у Закарпатській області.
Так, громадська організація «Іршавські промені» зацікавилася можливістю облаштувати в Іршавській територіальній громаді прихисток та створити в ньому належні умови для проживання внутрішньо переміщених осіб. Шелтер запланували створити в корпусі однієї із шкіл громади, який не задіяний в начальному процесі. Приміщення потребувало косметичного ремонту, підключення опалення, проведення каналізації та інших комунікацій.
Експерти «U-LEAD з Європою» провели для представників громадської організації низку консультацій, під час яких обговорювалися деталі проєкту та аналізувалися діючі грантові конкурси.
У результаті у жовтні громадська організація виграла грант та залучила близько 800 тис. гривень для проведення ремонтних робіт в приміщенні, в якому згодом буде облаштовано шелтер для переселенців та освітньо-мистецький простір для мешканців громади. Партнером проєкту виступила Іршавська міська рада, яка готова за бюджетні кошти провести частину ремонтних робіт.
У майбутньому шелтері зможуть проживати 70 внутрішньо переміщених осіб. Офіційно реалізація проєкту стартувала 15 жовтня 2022 року. З цього моменту громадська організація вже встигла закупити частину обладнання та обговорила початок проведення ремонтних робіт.
«Експерти U-LEAD роблять дуже важливу справу. Завдяки їм ми дізналися про конкурс проєктів від Карпатського фонду, в якому перемогли. Ми багато радилися з експертами щодо написання проектної заявки на різних її етапах. Раді, що завдяки співпраці з «U-LEAD з Європою» ми навчаємося, отримуємо нові можливості, які згодом приносять свій результат», – зазначає голова громадської організації «Іршавські промені» Віра Глушко.
Як повідомили в U-LEAD, громадська організація налагодила партнерські відносини з громадськими активістами з німецького міста Лінден. Невдовзі з Німеччини в Іршавську громаду надійде вантаж з меблями та побутовою технікою, які будуть використовуватися для облаштування житла для переселенців.
Також в рамках проєкту буде створено освітньо-мистецький простір для дорослих та дітей. Для відвідувачів простору проводитимуть навчальні заходи, майстер-класи, воркшопи та влаштовуватимуть спільні перегляди фільмів.
«Важливо, що Іршавська громада не зупиняється на отриманні ресурсів з одного джерела, а активно працює з іншими партнерами, щоб створити гідні умови проживання для переселенців. З самого початку війни Програма надає підтримку Іршавській громаді для облаштування шелтерів, зокрема, ще в травні громада отримала пакети екстреної допомоги від «U-LEAD з Європою, зокрема, генератори, баки для води, спальні мішки, каремати, ліжка та вовняні ковдри», – наголосив керівник регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області Микола Сюсько.
Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Сергій ВОЛОХАТИЙ.