- Нове життя - https://nz-ir.com -

Божа благодать і істина – основа духовного виховання майбутніх пастирів

У жовтні цього року виповнюється 30 років із дня створення Мукачівського духовного училища, яке знаходиться в м.Іршава. Протягом цього часу його закінчили сотні юнаків, які стали священнослужителями.
Першого вересня, перед початком нового навчального року, в Свято-Іллінському соборі відбувся урочистий молебень, який провів у співслужінні священнослужителів-архімандрита Луки, протоієреїв Василія Ігната, Іоанна Крайняя, Михаїла Ганчича, Василія Звонаря та Іоанна Вовканича ректор духовного закладу протоієрей Михаїл Юріна.
Ректор духовного училища о. Михаїл Юріна провів молебень, виголосив вітальне слово, окропив вихованців святою водою та завершив Многоліттям. Він наголосив, що перед вихованцями стоїть головне завдання − оволодівати знаннями, які передають і навчають викладачі духовного училища. Отримані богословські знання допомагатимуть у духовному зростанню майбутніх отців, бо знання священника – це не просто набір інформації. Завдання полягає в тому, щоб вихованці училища зростали духовно і збагачувалися мудрістю Божою. Саме мудрість є даром Божим за любов до Господа. А тому без належного духовного виховання, а саме в цьому і полягає суть богословських знань, які отримають вихованці в стінах духовного навчального закладу, не можна досягнути мудрості Божої. Адже духовна школа тим і відрізняється від звичайних світських навчальних закладів, що в ній вихованець повинен отримати чималі знання та вміло поєднувати їх з духовним життям.
Свято продовжилось в актовій залі духовного училища. У своєму слові о. Михаїл Юріна розповів про обов’язки вихованців, навчальний процес у духовному закладі, відповів на запитання майбутніх пастирів та побажав всім доброго здоров’я, успіхів у навчанні та Божого благословення.
Протоієрей Василій Ігнат провів для вихованців першу лекцію в новому навчальному році на тему «Поклик людини – поступати гідно свого високого звання християнина». Він наголосив, що священник повинен бути зразком для віруючого народу− словом, життям, вірою, любов’ю, чистотою… Водночас він наголосив, що треба дорожити часом навчання у духовному закладі. Як ми його використовуємо – залежить від нас.
Виступаючі побажали вихованцям навчального закладу з любов’ю, терпінням і смиренням старанно вивчати богословські науки і завжди залишатись православними християнами і за знаннями і по життю та поступати гідно цього високого імені − християнин. Божа благодать і істина – основа духовного виховання майбутніх пастирів.

Василь ШКІРЯ