- Нове життя - https://nz-ir.com -

Освіта під час війни

Непростим був минулий навчальний рік для педагогічних працівників, учнів та батьків. Крім світової пандемії, пов’язаної із коронавірусною інфекцією, в Україну прийшла повномасштабна війна, яка змінила життя кожного українця, кожного освітянина.
Багато хто вимушено покинув рідну домівку: хтось виїхав за кордон, хтось залишився в Україні, при цьому досвід організації дистанційної роботи навчання, отриманий протягом минулого та позаминулого років під час ковід-карантину допоміг українській системі освіти швидко адаптуватися до війни.
Напередодні Першовересня журналіст «НЖ» зустрівся із начальником відділу освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї, молоді та спорту Іршавської міської ради Єлизаветою Яцканич.
− Єлизавето Михайлівно, освіта для самоврядування є одним із основних завдань. Освіта – це інвестиції в майбутнє. Кожен хоче, щоб його дитина не змарнувала свої таланти, самоорганізувалась, була успішною і щасливою в подальшому житті. За два роки Ковіду та півроку війни діти нудьгували за спілкуванням, тому, на мій погляд, потрібно все зробити для того, щоб освітній процес почався офлайн, а діти водночас знаходилися в безпеці.
− Попри непростий час та складні виклики, в яких довелося працювати, тривало активне втілення ідей «Нової української школи», професійний розвиток педагогічних кадрів та робота з обдарованими дітьми, збереження мережі, комп’ютеризація та інформація, покращення матеріально-технічної бази закладів. Управлінці та педагогічні працівники після запровадження воєнного стану на території України активно розпочали підготовку безпечних умов у закладах, облаштування укриттів, проходження навчання з цивільного захисту, що дасть змогу продовжити освітній процес.
Зусилля педагогічних колективів закладів освіти, відділу освіти Іршавської міської ради були зосереджені на реалізацію пріоритетних напрямків розвитку освіти, подолання нагальних проблем, вирішення перспективних завдань.
Віриться, що наша українська школа зможе знайти свій шлях до серця та розуму дитини, допоможе становленню життєстійкої та життєздатної людини нового покоління, забезпечить якість навчання та сучасну освіту без остраху життя.
− Що можете сказати про дошкільну освіту?
− Для задоволення потреб в отриманні дошкільної освіти в Іршавській територіальній громаді функціонують 4 міські та 17 сільських закладів дошкільної освіти українською мовою навчання. Охоплення дітей дошкільною освітою цьогоріч становить 95,6 процента (1365 з 1428 дітей).
Показником доступності дошкільної освіти є співвідношення чисельності дітей та місць у закладах дошкільної освіти, громади з розрахунку на 100 місць у поточному році становить 94 дітей, у 2021 році – 105 дітей, а в 2020 році – 109.
З метою стовідсотковим охопленням дітей старшого дошкільного віку дошкільною освітою в Загатському ЗДО №2, Ільницькому ЗДО №1, Осійському ЗДО та Собатинському ЗДО організовано роботу 6 груп короткотривалого перебування з контингентом 100 дітей.
У закладах дошкільної освіти черги відсутні, всі заяви, що подаються батьками, задовольняються.
− А щодо загальної середньої освіти?
− На території громади у цьому році функціонують три опорні заклади загальної середньої освіти. До Загатського ЗСО І-ІІІ ступенів входять – Дубівська початкова школа, Івашковицька початкова школа, до Ільницького ЗСО – Ільницька початкова школа, до Комунального закладу «Іршавський ліцей №1» – Лозянська гімназія, Собатинська початкова школа, а також заклади середньої освіти І-ІІІ ступенів: Брідський, Дубрівський, Іршавський, Осійський, Чорнопотіцький, Ільницький спортивно-гуманітарний ліцей та Іршавський ліцей. Першого вересня свої двері відкрили також Ільницька гімназія, Климовицька, Колоднянська, Підгірнянська та Смологовицька гімназії, а також початкові школи – Великорозтіцька, Дешковицька та Осійська.
У зв’язку з відсутністю набору дітей в Ільницьку гімназію №2 з вересня цього року заклад не надаватиме освітні послуги.
Водночас, з вересня ц.р. на базі Чорнопотіцького ЗЗСО І-ІІІ ступенів (село Крайня Мартинка) відкрито Чорнопотіцьку початкову школу.
На території громади функціонують комунальні заклади «Іршавський міський центр позашкільної освіти» Іршавської міської ради, КП «Ішавська міська дитячо-юнацька спортивна школа», Іршавська дитяча школа мистецтв, Ільницька дитяча школа мистецтв.
Мережа закладів загальної середньої освіти відповідає освітнім запитам населення громади. В Іршавській територіальній громаді функціонують дев’ятнадцять закладів загальної середньої освіти з контингентом 5435 учнів (враховуючи 13 учнів приватного навчально-виховного комплексу «ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ст. «Джерело знань», с. Ільниця). У всіх закладах загальної освіти громади проводиться однозмінне навчання, за винятком Собатинської початкової школи, оскільки приміщення не вміщає 125 учнів для навчання в одну зміну (з них − 47 учнів навчалися в другу зміну).
Цього року традиційного ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання) не було. Натомість абітурієнти складали національне мультпредметне тестування. Найвищими балами можуть похизуватися випускники Іршавського ліцею №1: Дарина Ізай склала мультипредметний тест з математики 200 балів, а Яніслав Васько найкращий результат отримав з історії України – 200 балів.
В Іршавській міській територіальній громаді 11-й клас закінчили 322 учні. 11 випускників підтвердили високий рівень своїх знань, про який заявляли протягом навчання, отримавши 5 золотих і 6 срібних медалей.
Через воєнні дії в Україні цьогоріч скасовано проведення державної підсумкової атестації у 4-х, 9-х та 11-х класах, а також проведення традиційних випробувань до закладів вищої освіти у звичній формі ЗНО. Для вступу до вищих навчальних закладів на основі повної загальної освіти проводився національний мультипредметний тест.
− Єлизавето Михайлівно! А що можете сказати про позашкільну освіту?
− Іршавський міський центр позашкільної освіти розпочав свою діяльність з 2 квітня 2018 року. На сьогодні він включає творчі об’єднання дітей за інтересами: гуртки, клуб, студії, які працюють за принципом добровільності. Робота колективу і надалі спрямована на творчий пошук, інтелектуальний розвиток дітей, професійну підготовку, вдосконалення змісту, форм і методів виховної діяльності, надання методичної допомоги керівникам гуртків, гуртківцям, пропаганда і впровадження передового досвіду позашкільної роботи. Заняття в гуртках дає можливість школярам розвивати свої творчі здібності, залучатися до участі в міських, районних, обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах, виставках, фестивалях, змаганнях.
– Єлизавето Михайлівно, у святкових інтерв’ю нерідко співрозмовники обходять увагою навчання дітей із особливими потребами. Як Ваші справи у цьому сегменті освіти?
– Одним із показників розвитку суспільства є гуманне, турботливе і милосердне ставлення до дітей з особливостями розвитку, що, як і всі, мають право на повноцінне життя.
Сьогодні Україна постала перед проблемою удосконалення системи навчання, виховання та соціальної адаптації дітей із особливими освітніми потребами. Актуальність проблеми інклюзивної освіти пов’язана, насамперед, з тим, що число дітей, які потребують корекційного навчання, неухильно зростає.
В Іршавській ТГ створено належні умови для надання якісних освітніх послуг дітям з особливими потребами, а саме: у 11 закладах загальної середньої освіти для 32 учнів було організовано таку форму здобуття освіти. За станом здоров’я для 20 учнів ЗЗСО було організовано індивідуальну форму навчання на дому.

Розмову записав
Василь ШКІРЯ