Версія для друку Версія для друку

Шкодочинність амброзії та методи боротьби з нею

У вирі подій, які буревієм нахлинули на нас у цей надзвичайно складний час, ми дещо притупили погляд до такої небезпечної рослини як амброзія полинолиста. А варто звернути на неї увагу, бо це надзвичайно злісний бур’ян та небезпечний об’єкт для здоров’я людини. Про боротьбу з ним ми попросили розповісти головного спеціаліста відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки «Держпродспоживслужби» Володимира Галаса.
− Амброзія полинолиста − це однорічна трав’яниста рослина зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розміром і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста). Стебло і листя опущені. Проростає у межах температур 6-22 С, сходи з’являються з глибини до 8 см у березні-травні.
Розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть дати по 30-40 тисяч насінин. Свіжозібране насіння не проростає, 4-6 місяців воно перебуває в стані біологічного спокою. Незріле насіння (у фазі молочної і воскової стиглості) здатне дозрівати та в подальшому проростати. Чим глибше насіння перебуває в ґрунті, тим воно довше залишається нежиттєздатним.
У польових умовах рослини амброзії зростають у середньому до 1 м заввишки і до 1-2 см завтовшки (в нижній частині стебла). Цвіте у серпні – вересні, переважно вітрозапильна рослина. За сприятливих умов може досягати 2 метрів висоти, щільність сходів до 5-7 тисяч шт. ,а фітомаса – до 10 тонн на гектар.
− Володимире Юрійовичу! Амброзія настільки пристосовується до умов, у які потрапляє, що їй не страшні будь-які екологічні зміни.
− Авжеж! Низький рівень землеробства, нестача ґрунтообробної техніки та гербіцидів провокують масове проростання амброзії на полях. Вона становить конкуренцію іншим рослинам. Розвиваючи велику надземну масу здатна в польових умовах витіснити і пригнічувати інші бур’яни та культурні рослини.
Амброзія потрапляє у сільськогосподарські культури разом із насіннєвим матеріалом, наприклад, під час збирання кукурудзи чи люцерни з дозріванням бур’яну (серпень – вересень). У таких випадках потрібні додаткові витрати на очищення насіннєвого матеріалу. При засміченні посівів багаторічних та однорічних трав на зелений корм, а також полів і пасовищ якість корму, що заготовляється, знижується. У рослинах амброзії утворюється від 0,07 до 0,15 (стосовно сірої маси) гірких речовин і ефірних масел. При згодовуванні засміченого корму коровам, смак молока стає гірким.
− А як ця рослина впливає на здоров’я людини?
− Особливе занепокоєння викликає катастрофічне поширення амброзії полинолистої, як надзвичайно злісного бур’яну та небезпечного об’єкту для здоров’я людини. Квітковий пилок у період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Алергію викликають білки, антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.
− Володимире Юрійовичу! Коли слід розпочинати боротьбу з амброзією?
− Задовго до цвітіння. Уже з початку липня можна її скошувати. Якщо верхівка рослини буде обрізана, то вона, звісно, не зможе розквітнути. Отож, є ймовірність виросту додаткових пагонів. Тому найкраще знищувати амброзію разом із кореневою системою. Стебла найкраще спалювати. Перед знищенням необхідно захистити обличчя респіратором, а тіло – спецодягом.
Для своєчасного виявлення вогнища бур’яну слід провести обстеження земельних угідь, узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей.
Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої мають агротехнічні методи боротьби: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту так і врожаю сільськогосподарських культур. На дуже засмічених землях кращим заходом по очищенню ґрунту від запасів насіння є використання чистого пару, де за правильного обробітку, засміченість бур’яном знижується на 70-80 процентів. На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати. Правда, після скошування вона інтенсивно відростає, тому процедуру проводять не менше 3-4 разів за літо. Можна також використовувати натрієву та аміачну сіль в суміші з аміачною селітрою з сульфатом амонію.
Не варто зволікати, якщо бачите на подвір’ї небезпечну рослину. Напередодні цвітіння вона не так шкідлива. Тож самостійно знищити якнайбільше рослин до цвітіння, не допустити утворення пилку і насіння, а відтак і засилля цією рослиною нових територій.
− А щодо агротехнічних засобів…
− Треба старанно очищати посівний матеріал від насіння амброзії, якісно проводити лущення стерні, періодично проводити глибоку оранку і досходову культивацію. На полях найкращий захист від цієї рослини забезпечують культури суцільного посіву, що формують потужну, чистостеблеву масу − озимі пшеницю, ячмінь, жито, тритікале.
А також є доречним застосування хімічних методів боротьби – гербіцидів.
Отже, знищуйте амброзію полинолисту – небезпечний карантинний бурян!

Розмову записав Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар