- Нове життя - https://nz-ir.com -

Робіть все для бджіл за правилами

Звичайно, кожен пасічник, виходячи з природних умов розміщення пасіки і погодних особливостей конкретної місцевості та характеру розвитку бджолосімей, сам вирішує, коли і що слід робити.
Однак є і загальні правила, яких слід дотримуватися, аби ця операція відбулася успішно і результатом спільних зусиль пасічника і бджіл стали нові рамки, які можна використати для заміни темних щільників.
Перше з таких провин – час постановки вощини. Її потрібно починати ставити тоді, коли у вулику є 3-4 рамки розплоду. І не ті «плямки», які бувають на рамках ранньою весною, а коли більша частина рамки закрита запечатаним розплодом. Найкраще давати бджолам вощину на відбудову тоді, коли навколо пасіки цвіте кульбаба і квітують сади, що гарантує виконання головної умови виділення воску – наявність у природі взятку і свіжого пилку (для виділення кілограму воску бджоли з’їдають 3,5-4 кг меду). У цей час бджоли мають все необхідне для виконання цих робіт, а температура зовнішнього середовища така, що вона не призведе до деформації нововідбудованих щільників.
Ставити вощину потрібно між рамками з розплодом. Але якщо бджолосім’я має 5-6 рамок розплоду, тоді вощина ставиться по краях розплоду.
У розмовах пасічників часто можна почути, що при весняних підгодівлях є небезпека потрапляння їх залишків до меду. Особливо хвилює це питання тоді, коли використовуються якісь ветеринарні препарати для профілактики та лікування бджіл. Така можливість справді існує. Але якщо дотримуватися нескладних правил, то цієї неприємності можна уникнути.
А правило гласить, що бджіл потрібно годувати так, щоб припинити цей процес за 51 день до початку взятку. Саме виходячи з цієї цифри і потрібно проводити підгодівлі, тоді ніяких залишків корму в меду не виявиться.
Але якщо ви хочете досягнути максимального ефекту від весняної підгодівлі, то майте на увазі, що будь-яка стимуляція буде даремною тратою сил і засобів, якщо дасте корм 2-3 рази. Вчені дослідили, що підгодівля починає працювати, якщо це зроблено не менше чотирьох разів через 2-3 дні. Зрозуміло, що підготувати бджіл треба не зранку, і не в обід, а загодовувати їх у другій половині дня, над вечір.
Годівниці повинні бути розраховані на невелику кількість сиропу, бо великі дози бджоли не вибирають, тож він неминуче починає закисати. Якщо сиропу буде забагато, то бджоли перенесуть і складуть у чарунки. При малій кількості сиропу бджоли лише збуджуються, а результату, який очікує пасічник – немає.
Годувати треба через день-два. Якщо сім’ї сильні, й вони заберуть сироп, то наступного дня їх не потрібно годувати. Якщо сім’ї мають середню силу, то годувати їх слід через два дні. Слабі сім’ї, зазвичай, взагалі не беруть сироп, і це варто врахувати.
Навесні пасічники досить часто припускаються однієї суттєвої помилки – виставляють поїлки з водою уже після того, як бджоли облетілися. Зрозуміло, що ті бджоли, які вилетіли з вуликів, не обмежилися обстеженням тільки території пасіки. Вони полетять значно далі, обов’язково знайдуть воду, яку будуть носити до вуликів. Якою буде та вода, що у ній розчинено, того ніхто не знає. Але можна сказати, що вона точно не буде такою чистою, як у поїлках.
Ні, бджоли братимуть воду з поїлок. Але робитимуть це тільки ті бджоли, які ще не знайшли воду, а тільки почали літати.
Деякі пасічники досить часто відкривають гніздо, щоб взнати, як розвивається бджолосім’я. Але спостерігаючи за льотком, можна багато чого дізнатися про стан сім’ї та про те, що відбувається у вулику, не розкриваючи його. Так, якщо в нього заходить багато бджіл з обніжкою, то це означає, що у вулику багато розплоду. Якщо бджоли з пилком з’являються рідко, то матка там слаба або неплідна, можливо, сім’я потребує підгодівлі або підсилення. Та рамки з відкритим розплодом не можна підставляти доти, доки молода матка не почне відкладати яйця, інакше бджоли вб’ють її і знову закладуть маточники.

Юрій САМОРИГА,
пасічник.