- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПОРТРЕТНІ ОБРАЗИ КИЇВСЬКО-ЗАКАРПАТСЬКИХ ХУДОЖНИКІВ

Весна завершилася зустріччю із скульптором-художником Василем Білеєм, нашим земляком в редакції газети. Продовжуємо її в найближчій кав’ярні.
– Василю, розкажіть про другу серію акварельних портретних образів, над якими працюєте, що саме покажемо читачеві?
− Добрий, сонячний, весняний настрій − дороге місто Іршава, Закарпаття та дорогий Київ! Саме такими чудовими словами розпочинається моя розмова з шановним читачем газети «Нове життя»! У цей дуже складний час для моєї України, цими портретними образами великих особистостей нашої країни, духовно, через пензель, акварель і папір підтримую наших героїчних українців. Адже саме скульптори, художники, графіки вже багото століть дуже детально висвітлюють у своїх творчих образах, мистецтві історію України, хоча негативні події доводиться також відображати.
Тут зображені митці, які геніальною своєю мистецькою творчістю ввійшли в історію світового мистецтва і звичайно України. На фото читачеві показано портретні образи і перелік буде з ліва на право, знизу вверх.
перший ряд: Адальберт Ерделі — український живописець, один із основоположників закарпатської школи живопису. Саме в Ужгородському коледжі мистецтв ім. А. Ерделі свого часу ваш сьогоднішній співбесідник проходив навчання. З цього періоду для мене відкривається «ВЕЛИКИЙ СВІТ МИСТЕЦТВА, образо-ТВОРЧОСТІ» і це завдяки великому європейцю  −Адальберту Михайловичу, низький уклін йому. Наступні два портретні образи – це художник-скульптор Іван Гецко, мій земляк, з сусіднього села Кушниця. В своїх живописних полотнах показує різні пори року наших чудових Карпатських гір, багато і творчо працює над релігійною тематикою та в мініатюрній скульптурі в камені. Також, свого часу, навчався в Харківському художньому училищі. Далі дуже не скромно з моєї сторони − автопортретний образ, профіль согоднішнього співбесідника.
Лругий ряд: Василь Іванович Корчовий − український скульптор і живописець, заслужений художник України. Мій вчитель по скульптурі поза стінами Академії мистецтв, творець і український Мікеланджело, Бог каменю, геній. Далі два портретні образи Володимира Андрійовича Чепелика − мого вчителя по скульптурі в столичній Академії Мистецтв (НАОМА). Це український скульптор, педагог, професор, народний художник України. П’ятий портрет − скульптор і мій колега по мистецькій столичній творчості Іван Мельничук. Працює в монументальній скульптурній пластиці. І, звичайно, значуща доля моєї мистецької творчості познайомила мене ще в 2015 році зі знаною родиною столичної мистецької інтелігенції − Малакових.
Третій ряд: Дмитро Васильович Малаков — український краєзнавець-києвознавець, мистецтвознавець та історик архітектури, член Національної спілки краєзнавців України. Лауреат премії імені Дмитра Яворницького, брат українського графіка Георгія Малакова. Тут зображено два портретні образи Дмитра Васильовича. До речі, наступні два портретні образи: Георгій Васильович Малаков − український графік, заслужений художник УРСР. Надзвичайно талановита особистість, про що засвідчує його графічно-мистецька творчість, яка заслужено визнана на світовому рівні, український Дюрер. Особисто не був знайомий із Георгієм Васильовичем, а мав би за честь. Зате, вдячний долі за знайомство з його дуже талановитою дочкою, особистістю − Єленою Малаковою. Член національної спілки художників України, яка живе і творить у Києві. Дуже багато розмовляю з Єленою про мистецьку творчість її батька, особливо привертають мою увагу його акварельні твори з міських столичних околиць, що ним зроблено на дуже високому рівні. І, звичайно, родині українців Малакових я вдячний за можливість вивчати їх мистецьку творчість з перших джерел і чекаю на нові твори від пані Єлени.
Четвертий ряд: Георгій Малаков, наступний підготовчий лінійний малюнок для портрета Дмитра Васильовича Малакова, тут хочу звернути увагу читача: саме таким підготовчим малюнком на акварельному папері я працюю над кожним портретом. Верхній з права портретний образ мого сьогоднішного співрозвовника Михайло Дмитрович Ісака.  
Дякую дорогим читачам газети «Нове життя» з найщирішими весняними побажаннями моїм землякам і столиці.

Василь БІЛЕЙ,
скульптор.