- Нове життя - https://nz-ir.com -

Дружня багатодітна родина

За останні роки кількість багатодітних сімей постійно зменшується. Молоді подружні пари в переважній більшості народжують не більше двох дітей. Це пов’язано з тим, що в сучасний період дітям потрібно багато, щоб їх виховати, дати відповідну освіту, допомогти в житловому питанні. А для цього необхідно бути батькам матеріально забезпеченими. Однак є і такі родини, що не дивлячись ні на що, виховують багато своїх нащадків. Про одну із таких сімей і хочеться розповісти.
У нашому селі на вулиці Центральній проживає багатодітна сім’я Романа Михайловича та Тетяни Олександрівни Туряниця. Подружжя виховує дванадцять дітей! Главі сім’ї − 48 років, а його коханій дружині – 40. Старшій доньці Аліні – 16 років, Лілії – 15, Евеліні – 14 років, Інні – 13 років, Яні – 12 років, Софії – 10 років, Тимофію – 9 років, Вадиму – 7 років. Усі вони вже ходять в школу. А найменші у сім’ї – Даниїл (йому 6 років), Рита(5 років), Неля (3 роки) і Авігея – один рочок. До речі, вони в дитячий садочок не ходять. Мати, Тетяна Олександрівна, нагороджена медаллю «Мати-героїня».
Глава сім’ї, Роман Михайлович, виходець із села Дешковиця, його дружина, Тетяна Олександрівна, уродженка Донеччини. Познайомилися на одному із зібрань – богослужінні євангельських християн-баптистів у нашій області. Згодом їхнє знайомство переросло в щиру дружбу і кохання – невдовзі вони одружилися. Спочатку новостворена сім’я проживала в батьків Романа в с. Дешковиця, а потім купили будинок у Броді. Поступово цей будинок добудували і вийшов будинок-двоповерхова оселя, житлова площа якого наразі 180 метрів квадратних.
Будинок сучасний, кімнати за мебльовані, в кожній з них відпочивають по 2-3 дітей. Є сучасна кухня, приміщення для зберігання продуктів. Постійно – холодна і гаряча вода, опалення − газове. Та найбільше кидається в очі те, що в спальні, вітальні і на кухні – ідеальний порядок і чистота. Родина вдосталь забезпечена продуктами харчування.
Батько багатодітної сім’ї працює будівельником. Майстер на всі руки. Спокійний, розсудливий, ніколи не піднімає голос на дітей.
Мати – домогосподарка. По професії – швея. Порядна, привітна, ввічлива. Не нарадується своїм дітям. Вона старанно доглядає за дітьми, служить для них хорошим прикладом. У багатодітній родині завжди згода, діти з повагою ставляться один до одного, слухають настанови батьків.
Сім’я євангельських християн-баптистів, повсякчас відвідують будинок молитви в Дешковиці. Разом із батьками до храму навідуються й діти. Крім того, вони два рази в тиждень відвідують заняття із вивчення Біблії.
− Метою занять, − каже Роман Михайлович, − є прищепити учням любов до Бога, до молитви та зразкової християнської поведінки. Крім того, донечки Аліна, Лілія, Евеліна, Яна та Софія грають в оркестрі на богослужінні в молитовному домі.
Батьки дбають, щоб їх діти були всестороньо розвинуті, добре вчилися в школі, прищеплюють їм любов до фізичної праці. Цьогоріч дочка Аліна закінчує одинадцятий клас, хоче бути флористом − займатися вирощуванням квітів.
У сім’ї панують мир,любов і злагода. Діти допомагають батькам у веденні домашнього господарства, дбають про чистоту і порядок. Кожен закріплений за окремою кімнатою.
Є своя теплиця, де Туряниці вирощують ранні овочі.

Михайло ЛОМАГА,
с. Брід