- Нове життя - https://nz-ir.com -

«Пасха красна, Пасха Господня…»

«Пасха красна, Пасха Господня,
Пасха, Пасха всечесная нам засіяла;
Пасха, радісно друг друга обіймім!
О, Пасха, ізбавління від скорботи:
бо із гробу днесь, наче із світлиці,
засіяв Христос і жінок радістю
наповнив, мовляючи:
Проповідуйте апостолам»
(Стихири Пасхи).

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий, радісний день сердечно вітаю всіх Вас із Пасхою Господньою! Святкове вітання: «Христос воскрес! Воістину Воскрес!», – несеться сьогодні в усіх усюдах. 
«Христос Воскрес» по-особливому звучить сьогодні в окопах і бліндажах, в госпіталях серед воїнів, які стоять на захисті нашої Батьківщини. 
В ці дні для мене є велика радість донести до вас цю звістку про воскресіння Христове. Христос воскрес і це факт! Він воскрес без жодних пояснень і аргументів, без коментарів. Гріб не зміг втримати життя. Це означає, що Ісус живий, Він не належить гробові! Він є! І саме це, що Христос Воскрес жінки передавали з вуст у вуста, з серця до серця. Жінки несуть пахощі до гробу, але бояться, що шлях даремний, бо великий камінь загородив вхід до гробу. Шлях жінок мироносиць – це наш шлях. Зроблені нами кроки в житті часто не досягають мети. 
Воскреслий Ісус показує, що наш шлях не є даремний. Він не вдаряється у надгробний камінь. Одне речення міняє хід всієї історії: «Чого шукаєте живого між мертвими?» Чому думаєте, що ніхто не може усунути Ваші камені? Своїм воскресінням Ісус усуває найтвердіше каміння, об яке розбиваються надії і сподівання: смерть, гріб та страх. Сьогодні воскреслий Христос усуває з серця найважчі каміння. Ісус усуває камінь гріха, який печатає серце людини. Гріх спокушує, багато чого обіцяє, а потім залишає в серці самотність і смерть. Сьогодні можеш сказати, що не живеш для гріха, а живеш для воскреслого Господа.  
Та над усіма особистими і суспільними «каменями» майорить переможний великодній світанок. Він є знаменням того, що Владика вічного життя хоче силою свого воскресіння встати з мертвих у обличчях тих, котрі поховали надію…
Брати та сестри! Молімося радісною присутністю воскреслого Господа в наших серцях. Його нема в гробі, ВІН ВОСКРЕС! Він є всюди і все наповнює, Він є в нас і з нами! І це не віртуальна ілюзія, а реальне життя з Христом і у Христі, в яке входімо вірою.

о. Михайло Тернинко,
Іршавський декан