- Нове життя - https://nz-ir.com -

Христос Воскрес!

Скільки радості вкладаємо в ці слова, коли їх вимовляємо! З яким духовним піднесенням ми повторюємо їх без ліку в ці пасхальні дні! Яким духовним захопленням пройнята і вся наша великодня служба з її піснеспівами. Ці два слова являють собою найбільшу святиню для нашого серця, тому що в них уся суть нашої віри, вся міць нашої надії, вся сила нашої любові до Спасителя.
У великодніх пісноспівах Свята Церква говорить про радість і кличе нас до радості: «Світися, світися новий Ієрусалиме!». «Лікуй нині і веселися Сіоне, царя Христа узрів із гроба!». «Радістю друг друга обіймем». Із особливим натхненням ми часто повторюємо слова псалмоспівця Давида: «Сей день, єгоже сотвори Господь, возрадуємся в оні» (Пс. 117, 24).
І яка зрозуміла для нас ця радість Церкви, це наше святкування! «Якщо Христос не воскрес, віра наша марна», − говорить апостол Павло (І кор.. 15,17). Коли б Христос, не воскрес, Він лишився б для людства, правдивим, святим учителем, але не був би Він для нас Всемогутнім Богом і Спасителем. Та Христос Воскрес і став початком загального будучого воскресіння померлих.
Ми віримо що Ісус Христос не тільки наш Божественний учитель, але Він –Бог Всемогутній, котрий силою Свого Божества на третій день воскрес із гробу. Воскресіння Христове – це найвище свідчення із чудес, які творив Господь наш Ісус Христос у дні свого земного подвигу, найвище свідчення Його Божества.
Ми віримо, що все, чого Він навчав, що Він обіцяв дати людям, які вірують у Нього, − це Божественна істина. І тому ми так усміхаємось, так радіємо в ці пасхальні дні.
Віра в Христове Воскресіння дає християнинові зміст земного життя. Вона зігріває наші серця, вона зміцнює наш дух, вона закликає нас бути чесними та милосердними.
Усе, що ми маємо у своєму житті, як православні віруючі люди, найбільш радісного, найдорожчого, − все це дає нам Воскресіння Христове. У прощальній бесіді із Своїми учнями Ісус Христос казав їм, що після Його воскресіння «радітиме серце наше і радості нашої ніхто не відбере від нас (Ін. 16,2)».
Усі ми знаємо, що радість – це окраса життя людського. Нерідко вона буває подібною до сонячного проміння, що несподівано пробивається крізь похмуре небо і, падаючи на землю, приносить з собою оживлення.
У великі святкові дні, особливо в дні Святої Пасхи, ми бажаємо один одному всього найкращого, найсвітлішого в житті. І хоч життєвий шлях кожного із нас усіяний журбою, хворобами, турботами і тривогами, проте, немало і радостей переживає наше серце.
Воскресіння Христове є наслідком любові Творця до Свого творіння. Через це ми і повинні мати любов до свого Творця й одне до одного. Наслідком цієї любові буде воскресіння наших душ, зникнення ненависті та злоби, зникнення неправди. Лише в цьому разі ми зможемо стати справжніми дітьми Божими.
Сьогодні ми молимося Воскресінню Спасителя, щоб Він дав мудрість і силу нашому уряду справитися з великими проблемами, перед якими стоїть наша Країна. Віра у Воскресіння Христове є джерелом оптимізму. Нехай же цей оптимізм спонукає усіх нас до суспільної праці на благо і мир дорогої нам нашої України, зміцнює сімейні та соціальні відносини, припинення війни. Нехай мир, любов Христова та справедливість царюють у нашому суспільстві, мир та любов один до одного. Лише тоді ми будемо по-справжньому вільними та незалежними.
У ці святкові дні сердечно вітаю Вас Всечесні настоятелі приходів Іршавського благочиння, улюблені браття і сестри, Богом благословенної нашої Іршавщини, з празником Святої Пасхи. Світло Воскресіння Христового нехай буде в серці нашім. І щоб на радісне привітання – Христос Воскрес! – ми завжди з чистою душею радісно відповідали: Воістинно Христос Воскрес!

Георгій ЧУЛЕЙ,
митрофорний протоієрей,
благочинний Іршавського благочиння.