Версія для друку Версія для друку

ОДНИХ НА ФРОНТІ ПАЛЯТЬ, ІНШІ – САМІ ПАЛЯТЬ ПОЛЯ І ЛІСИ. Із цим, здається, нічого не вдіяти

Свідомі громадяни у міру своїх сил, можливостей і фантазії знаходять методи боротьби із паліями сухостою. У одному із сіл Іршавщини не пошкодували рулон скотчу і прив’язали до своєрідного стовпа ганьби підпалювачів. Визволяти із пластикового полону їх довелося працівникам поліції та територіальної оборони. Реакція спільноти імпульсивна і, можна сказати, що має несистемний характер і проходить на грані закону і самоуправства.
Шкода буде, якщо в одному із подібних випадків ситуація вийде з-під контролю і може через застосування правових механізмів постраждати людина чи група осіб, які через справедливе обурення в емоційному пориві перевищать норми закону.
Не виключено.
Але водночас навіть сторонні мешканці стверджують, що цього року як ніколи, багато самовільних підпалів. А це вносить напругу в роботу всіх тих структур і організацій: ДСНС, працівників лісової охорони та інших громадських формувань, у функціональні обов’язки яких входить охорона довкілля від пожеж.
Не дивлячись на закон, та чималі штрафні санкції, які допоки що не були задіяні,стихійні підпали фіксуються практично в кожному населеному пункті. Виходить так: гривнею не вдариш, селянин не перестане палити стерню та ріща.
Не бояться ні Бога, ні людського осуду.
Бо ж скільки живності, особливо молодого потомства, загине у вогневій стихії.
А ще ж недалеко і до більшої біди. Минулого тижня в Приборжавському в урочищі На Каменистому вогонь замалим не підібрався до крайніх хат, не говорячи вже проте, що місцями повністю знищив нехай і запущений виноградник. Це, виходить так – по-газдівськи?
Чи не в кожній сьогоднішній побутовій розмові можна почути подяку Богу, що поки що вберіг наш край від бомбардувань та авіаційних нальотів. Так ні, шукаємо собі пригоди на…
Не гріх би і церковникам застерегти прихожан від неправомірних діянь.
Не слухаються закону державного, то, може, Боже слово прийметься у їх душах?

Михайло ІСАК.

Ваш отзыв

Ваш коментар