Версія для друку Версія для друку

Білки приймають біженців

Війна, яку Росія розпочала проти України різко змінила життя усіх громадян. Навіть тут у тилу. Українці всі як один готуються, аби захистити свою рідну землю. Ми неймовірно вболіваємо за нашу армію, тероборонівців і всіх тих мирних жителів, котрі зараз змушені ховатися від ракет та обстрілів у підвалах. Не можемо відірватися від стрічки новин та телевізора чи радіо, тривожність зашкалює.
А як ті, що залишають свої домівки, села і міста?
Село Білки і інші населені пункти територіальної громади не виняток. Влада робить усе можливе, щоб полегшити перебування переселенців на її території.
За останніми даними в селах побували і розселили десятки сотень біженців з різних регіонів України. Зокрема, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Чернігівської, Київської, Полтавської та інших областей.
Наприклад, родина з дев’яти чоловік, серед яких п’ять маленьких діточок із Сєверодонецька Луганської області, добиралися до Білок з 24 лютого. Дорога була довгою та виснажливою. Прибули приватним авто. Покинули своє рідне місто, у якому ведуться страшні бойові дії. Наша родина їх приютила і гостинно зустріла. Хоча були втомлені, але щасливі, що опинилися подалі від війни.
Люди приїжджають цілими родинами, з маленькими дітьми і навіть домашніми тваринами.
Місцеві жителі зустрічають їх, працює штаб допомоги, більшість людей розселена в будинках громадян, освітніх закладах, молитовних домах.
Отець Ярослав Данко – директор молодіжного територіального духовного центру імені отця Петра-Павла Ороса прийняв і поселив 30 осіб, серед них більшість дітей з чотирьох областей України.
Тут створені всі умови для проживання. Просторі кімнати відпочинку – спальні, великий ігровий зал для дітей, кухня, їдальня, капличка, де можна помолитися. А головне – тут дуже тепло і затишно.
Усі бажаючі білківчани приносять продукти харчування та речі першої необхідності. Годують людей цілодобово. Вони дуже дякують, адже є такі, хто не їв протягом кількох діб.
12 березня до Білок із Чеської республіки прибула вантажівка з гуманітарною допомогою, яку того ж дня розподілили. Це, зокрема, продукти харчування: картопля, цибуля, морква, речі першої необхідності – матраци, подушки, ковдри, одяг тощо. Надіслали її громадяни села, які там працюють і тимчасово проживають.
− Уже з перших днів, − каже голова Білківської ОТГ Василь Зейкан, − у загальноосвітніх школах почали плести маскувальні сітки. Для цього громадяни приносять різний одяг, інші речі зеленого та сірого кольорів.
За кошти, які було зібрано працівниками освіти та виділені підприємцями, закуплено форму для тероборони і автомобіль УАЗ-469.
Передано 128-й окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді рації, спальні мішки, продукти харчування, захисні сітки, протитанкові їжаки.
До цього долучилися також староста села Малий Раковець − В.П.Староста з братом, які передали бронежилети, спальні мішки та прибор нічного бачення.
Депутат обласної ради Іван Савко надав матеріальну допомогу, а також матраци та продукти харчування для тимчасово переміщених осіб.
Голова ОТГ Василь Зейкан висловлює велику подяку жителям громади, які долучилися до надання допомоги, зокрема Ганні Чопей, Івану Піріну, Михайлові Савко, Михайлові Яцканичу, Василю Дорчинцю та Івану Фединцю,
Жителі нашого села продовжують приймати біженців.

Петро ПІТРА,
с.Білки

Ваш отзыв

Ваш коментар