- Нове життя - https://nz-ir.com -

Унікальне торфовище на Закарпатті: як науковці та бобри рятують «Чорне багно»

«Чорне багно»- це окраса Нацпарку «Зачарований край» та магніт для туристів.
Загублене серед букових пралісів та маловідоме загалу болото «Чорне багно» тільки зараз відкриває свої таємниці та значення для екології далеко не локального рівня.
Процеси, які відбуваються глибинах та на поверхні болота можуть відіграти одну з ключових ролей у глобальній драмі порятунку атмосфери від забруднення.
Йонатан Етзольд − експерт із відновлення торфовищ каже, що «Чорне багно» унікальне болото, яке залежить від опадів у національному парку. Це болото з наукової точки зору є дуже важливим для України.
Мініатюрні рослини та мохи, які ростуть на бідному поживними речовинами болоті – одні з найактивніших із природних сорбентів вуглецю. Вони у кілька разів активніші за ліси.
Маленький торфовий мох схожий на губку. Деякі вчені кажуть, що це найважливіша рослина на світі, адже має можливість забирати велику кількість вуглецю із повітря та утримувати його тисячі років. Торфовище невпинно розростається і є досить чутливим до змін.
Зараз площа торфовища «Чорне багно» має 20 гектарів. Унікальна система, яка формувалась тисячі років за останні півстоліття зазнала значного людського впливу. Болото намагалися осушити, у радянські часи були прокопані меліоративні канали. Це спровокувало значний відтік води і власне до деградації болота.
Тимчасово виконуючий обов’язки директора національного парку «Зачарований край» Василь Феннич розповідає про те, що за часів СРСР землі болота віддавали під сільськогосподарські потреби.
Том Кіршей – керівник міжнародних проєктів по Південно-Східній Азії з відновлення торфових боліт констатує, що близько 10 відсотків торфовищ у цілому світі деградовані. Через недостатність води на болоті, оголений мох не вбирає, а випускає вуглець. Україна у десятці країн, які мають найбільше викидів вуглецю.
Неочікуваними партнерами у відновленні болота стали бобри, їхні загати зменшили відтік води. Болото відіграє водорегулюючу функцію, яка є дуже важливою для Закарпаття, яке так часто підтоплює.

За матеріалами «Mukachevo.net».