- Нове життя - https://nz-ir.com -

«РІЗДВЯНЕ ДИВО»

На Старий Новий рік була погода, про яку ми мріяли, напевно, вже кілька останніх років. Землю вкрило кількасантиметровим снігом, морозець трохи щипав щоки. Та це не завадило жителям громади зібратися на Василя перед сільським будинком культури у Білках. Саме тут лунала колядка, яка зігрівала серця. Саме тут понад дві години можна було насолодитися оцим новорічно-різдвяним духовним співом у рамках Першого відкритого фестивалю вертепів та колядницьких колективів «Різдвяне диво». Свою майстерність, творчий підхід до збереження традицій продемонструвало близько 20 колективів та солістів. Загалом мова йде про майже дві сотні учасників. Приємно, що у фестивалі взяли участь не лише дорослі, а й діти. Завдяки цьому звичаї колядування наших дідів-прадідів передаватимуться з покоління в покоління.
До вітального слова запрошувались Білківський сільський голова Василь Зейкан, священник Петро-Павлівського православного храму Білок  Іван Лупак, настоятель греко-католицького храму Успіння Пресвятої Богородиці села Віталій Шелемба, начальниця відділу освіти, охорони здоров’я, культури, молоді та спорту сільради Ірина Паньканинець, староста Великого Раківця Володимир Половка, настоятель Імстичівського монастиря чину Василіян о. Полікарп.
За чудову презентацію учасників цього чудового дійства потрібно дякувати ведучим: завідувачці музею імені Ю. Мейгеша у В. Раківці Марії Алмашій та учасниці гуртка цього музею Андріяні Поляк.
Час летів непомітно… Колективи та солісти з кожного села громади приємно дивували голосами, текстами колядок, костюмами, сценаріями… А цьому всьому, звісно, передували години репетицій, наполеглива праця, яку належно можуть оцінити всі ті, хто близький до «кухні» культури. Солістів та керівників колективів було нагороджено подяками сільської ради.
Також на площі встановили будиночок, який нагадує нам про місце, де народився Ісус. Кожен мав можливість тут сфотографуватися. Всі, хто прийшов поколядувати разом з учасниками і підтримати це дійство, могли безкоштовно зігрітися чаєм, глінтвейном чи гарячим бограчем.
Це святковий захід має право на життя і заслуговує на увагу. Віриться, що він в подальшому тільки набиратиме обертів. Щира вдячність кожному, без кого цей фестиваль не відбувся б.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ