Версія для друку Версія для друку

СИТУАЦІЯ ЗАЛИШАЄТЬСЯ КОНТРОЛЬОВАНОЮ

За родом теперішніх професійних занять В.І. Турянину, виконуючому обов’язки начальника Берегівського міжрайонного управління водного господарства ніби й не личить вірити у народні прикмети. Належить покладатися тільки на достовірні дані. В той же час, минулої п’ятниці, коли після затяжних зливових дощів вода в основних річках Іршавщини – Боржаві, Іршавці і Синявці почала різко підніматися, посилання співрозмовників на щорічні листові повені сприймалися ним із надією, що все обійдеться.
Тим не менше, Василь Іванович прийняв рішення особисто об’їхати критичні для підтоплення точки водного басейну даної території. При цьому постійно через мобільний зв’язок, моніторив ситуацію на стаціонарному автоматизованому гідрометеопосту біля мосту на річці Боржаві в Довгому. Динаміка змін підняття чи спаду води у верхів’ї дає змогу прогнозувати розвиток ситуації у околицях низинних сіл.

SONY DSC

На десяту годину на встановленому на одній із опор мосту через Іршавку в Сільці бурхливі води сягали вже 2 метрів сорока сантиметрів.
Від цього об’єкта ми направилися на наступний – міст через Боржаву біля села Гребля. Каламутна сила неслася невпинно і виглядала доволі тривожно: до верхньої точки мостових опор від водної хвилястої поверхні залишалося близько метра.
Невдовзі до нас сюди під’їхали Вільхівський сільський староста Іван Іванович Кляп та оглядач гідротехнічних споруд Сергій Дубровка.
Всі троє жваво обговорювали наступні дії: оперативно перевірити справність хлопушок на місці, де канали з’єднані із руслом Боржави; підвезти необхідну кількість піску та мішків; вжити інші організаційні заходи.
Перевірка стану справ у третій «критичній» точці – каналу у Вільхівці. Не дивлячись на сильний дощ із вітром, ситуація тут справила позитивне враження – рівень води у новозведеному каналі був, можна сказати, майже мінімальним, а значить абсолютно не викликав тривоги, швидше навпаки – вселяв оптимізм. Дебет води із цього каналу суттєво не впливав на ситуацію на Боржаві.
Моніторинг ситуації у Довгому – ще один позитивний фактор, близько дванадцятої години рівень води у руслі Боржави в цьому місці почав спадати, хоча в нижній частині села і стався вилив води із лівого берега.
До того ж, у верховинських селах на той час, зокрема, у Лисичові дощ уже перейшов у сніг.
Ще одна, контрольна перевірка стану русла Іршавки в Сільці показала, що рівень води за минулі дві години устиг піднятися на двадцять сантиметрів і досяг 2,6 метра, але ця динаміка не справляла тривоги – в цілому ситуація залишалася контрольованою і не виходила за звичні межі.

Михайло БОРЖАВСЬКИЙ.

Ваш отзыв

Ваш коментар