Версія для друку Версія для друку

Якою буде зима?

Успіх сезону для пасічника визначається погодою протягом року. Всі наші методи утримання і розведення бджіл – це реакція на ті зміни погоди, які відбуваються в природі. Два важливих види кормів для бджіл – нектар і пилок – бджоли можуть брати тільки в навколишньому середовищі. Якщо нектар ми можемо частково замінити цукровим сиропом – бодай на короткий період, то заміна пилку, як білкової підгодівлі – не розв’язана проблема науковцями й досі.
Оскільки нектар і пилок дають тільки квітучі рослини, розвиток яких залежить від стану погоди, зміна її протягом сезону є визначальним для життя і розвитку бджолосімей. У цьому важливість прогнозу погоди для пасічника і не тільки.
На жаль, сучасна метеорологія не може дати точний прогноз на тривалий період. Тому пасічники часто звертаються до народних методів прогнозування погоди. Цей прогноз варто скоригувати на фактори, які з’явилися нещодавно і про які не знали в минулому. Це глобальне потепління і знищення та забруднення довкілля за останні роки. Процеси зміни погоди, викликані глобальним потеплінням, зайшли аж так далеко, що ми не матимемо зими в класичному її розумінні. Висока ймовірність того, що земля не промерзне взимку, а опади замість снігу будуть переважно у вигляді дощу.
Прогноз погоди на тривалий період за останні роки неточний у тій частині, що стосується опадів. Причина цієї невідповідності криється, на думку фахівців в тому, що у нас активно нищиться довкілля, і лісових насаджень залишається все менше і менше. Влітку міліють річки, висихають ґрунти на значну глибину. Ще десяток років тому назад, хто б міг подумати, що в селах у колодязях не буде води?
Глобальне потепління взагалі і очікувана тепла зима на бджіл впливають неоднозначно. З одного боку для людей це добре, бо менше витрачають грошей на опалення, теплу зиму можуть пережити маленькі сімейки. Можливі обльоти бджіл протягом зими, що полегшує зимівлю. З іншого боку є і негативні моменти. Тепла погода взимку, поширення завезення бджіл південних рас, наявність варроатозу сприяють тому, що бджоли можуть вирощувати розплід протягом усієї зими з невеликими перервами під час коротких похолодань. Звідси: перевитрата зимових кормів і вирощування «зайвих» кількох поколінь бджіл та кліща Варроа. В теплу зиму потрібно стежити за станом і кількістю кормів незалежно від того, скільки їх було восени.
Протягом 2019-2020 років затяжні холодні весни з дощами та приморозками створювали проблеми з весняним нарощуванням бджіл, із-за цього в 2019 році в Закарпатті не взято з акації ні грама меду, а в 2020-ому не взято меду з акації по всій Україні. У такі весни наші бджоли потребуватимуть підгодівлі цукровим сиропом, а цукор подорожчав і досить суттєво, до 29 гривень за кілограм. А заморозки під час цвітіння садів означають зменшення взятку пилку для бджіл протягом усього року.
Схоже, ми поступово звикаємо до таких сценаріїв розвитку погоди і надії хоча б на якийсь позитив майже нема.

Юрій САМОРИГА,
пасічник.

Ваш отзыв

Ваш коментар