Версія для друку Версія для друку

Різдвяний піст – час оновлення і духовного відродження

Напередодні різдвяного посту, який триває 40 днів, наш кореспондент зустрівся з священником Петро-Павлівського храму м. Іршава о. Василієм Ігнатом і взяв у нього інтерв’ю.
− Отче! Кілька слів про історію посту. Із чого усе почалося…
− У неділю, 28 листопада, розпочався Різдвяний піст. Свята православна Церква на протязі сорока днів буде готувати нас до гідної зустрічі великого церковного свята − Різдва Христового. Це свято одне із найвеличніших в історії людського роду. Воно є водорозділом всієї світової історії, поділяючи її на дохристиянську та християнську епохи.
Моральне падіння язичницького світу ще задовго до Різдва Христового, невідворотно служило наслідком релігійного падіння. Втративши всяку віру в майбутнє, людство задихалося від духовної пустоти і часто шукало вихід у безумних оргіях насолодження, або ж в самогубстві, яке стало самим звичним явищем. Але інстинкт самозбереження протидіяв прийняттю такого страшного способу, і тому, природно, більшість шукала інший вихід і знаходила його у присутній людському серці надії на краще майбутнє.
Кращі уми язичників покладали надію, що звідки-небудь повинно прийти спасіння, якщо не від людей, то звише.
Накінець Істинний Месія з’явився і в ніч Його пришестя небеса над Віфлеємом наповнилися радісним співом Ангелів, які сповістили заступлення нової ери в історії людства. «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління»(Лк.2,14). Тому нам, християнам, необхідно постійно готуватися до цієї важливої події Різдва Христового. Саме цьому сприяє Різдвяний піст, який є великою милістю та даром Божим для кожного християнина.
Піст – це особлива релігійна і духовна практика. Його складовою є утримання у визначені періоди часу від вживання скоромної їжі, тобто м’ясних і молочних продуктів, а також яєць. Особливо піст відіграє велике значення для духовного життя людини. Водночас піст є чудовим способом виховання волі людини, утвердженням у людській душі віри, надії та любові.
− У чому полягає зовнішня сторона посту?
− У ці дні строгого Великого посту – від вживання їжі цілий день, та їжі приготовленої без олії, просто лише звареної на воді. Варто пам’ятати, що піст, перш за все, утримання. Їжа в пісні дні повинна бути простою. Не дозволяється під час посту вживання алкоголю, не проводяться весілля та різні гуляння, не використовується музика, телевізор, не відзначаються гуляннями дні народження та різні світські події. Також Церквою рекомендується утримання в шлюбних стосунках.
Не вживання скоромної їжі – не самоціль, а тільки засіб. Разом із посиленою молитвою, яка очищує душу і тіло від гріховних пристрастей, піст покликаний пом’якшити зачерствілі серця, вимести з них все сміття життєйської суєти та всі гріхи.
− Отче! А що таке піст духовний? В чому його суть?
− Піст окрім зовнішнього фізичного утримання від їжі, має і внутрішню сторону. У ці святі дні посту одне із головних завдань християнина є примирення з Богом та з ближніми. Це час для звершення добрих справ, які покликаний кожний із нас творити. До посту спонукає нас наша віра. А як говорив апостол Яков, віра буває мертвою, якщо ми не робимо добрі справи християнського милосердя.
Піст – це час, коли ми повинні забути про себе та навчитися жертвувати собою заради інших людей. Час посту відведений кожному з нас для того, щоб ми переглянули своє гріховне життя і ожили духом євангельського життя. І навіть, коли ми не в змозі дотримуватися тілесного посту, то не має нам виправдання, якщо ми не працюємо над своєю душею, над очищенням свого серця.
У дні посту не можна нікого засуджувати, ні з ким не сваритися, нікого не ображати, ні на кого не гніватися й не дратуватися. Пам’ятаймо слово Господнє: «Не те, що входить в уста, оскверняє людину, а те, що з вуст виходить»(Мар.15,18). Піст – це час, коли ми очищаємо себе для того, щоб душа наша відкрилася для Бога, для Церкви, для людей.
− Отче! Існує категорія старшого покоління людей, хворих, немічних, матері, які годують немовлят, що важко працюють та інші. Як дотримуватися посту таким людям?
− Ми повинні пам’ятати, що піст призначений для людей здорових, щоб перебороти і приборкати гріховні страсті. А для хворої людини вже сама хвороба обмежує вживання тієї чи іншої їжі, яку часто рекомендує хворій людині лікар. Це, так би мовити, це своєрідне утримання в їжі.

Розмову записав
Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар