Версія для друку Версія для друку

Цеглина до цеглини: міцний фундамент

Ще одна цеглинка поставлена у фундамент дослідження історії нашого краю.
18 листопада в актовій залі міського Центру позашкільної освіти відбулася перша на Закарпатті презентація книги відомого дослідника Юрія Фатули «Я ще гадав ґаздувати, але мушу воювати…».
Наукова праця присвячена історії 66-го Унгварського (ужгородського) піхотного полку Австро-Угорської армії у роки Першої світової війни. Даний захід зміг відбутися завдяки спільним зусиллям Іршавського зразкового історико-краєзнавчого музею, Іршавської міської ради та небайдужого мецената, який профінансував низку книг, що були передані до бібліотек сіл Іршавської ТГ.
Автор видання Юрій Фатула розповів присутнім про бойовий шлях підрозділу, основа якого формувалася на теренах історичного Закарпаття, детально зупинився на подіях Першої світової війни та втратах особового складу. Його розповідь доповнювалася рядом унікальних фотографій, які вперше оприлюднювалися для широкого загалу. Окрема розповідь стосувалася імен загиблих жителів Іршавщини, що вдалося відшукати у військовому архіві м. Праги.
Насамкінець дослідник презентував роботу ГО «Memento bellum», яка займається пошуком та впорядкуванням військових цвинтарів на території нашого краю.
Потрібно відзначити, що основу цього дослідження складають маловідомі архівні і бібліографічні матеріали збагачені чисельними фото та детальним мартирологом з іменами полеглих солдатів згрупованих по населеним пунктам.
Яскравим доповненням презентації стала музейна експозиція «Перша світова війна у долях іршавчан», яку було спеціально розгорнуто в актовій залі і всі присутні мали змогу познайомитися з унікальними експонатами, зібраними під час чисельних польових експедицій.
P.S. Під час презентації всі бажаючі мали змогу придбати книгу з дарчим підписом автора.

Андрій СВІТЛИНЕЦЬ,

директор Іршавського історико-краєзнавчого музею.

Ваш отзыв

Ваш коментар