Версія для друку Версія для друку

ПЕРШІ КРОКИ – ВИЗНАЧАЛЬНІ

Після деякої перерви у часі редакція повертається до детальної розмови про стан справ у різних сферах життя Іршавської територіальної громади. На цей раз у фокусі нашої уваги – освіта. Тож у співавтори до голови міської ради Віктора Андрійовича Симканинця ми запросили взяти участь у інтерв’ю начальника начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури, молоді і спорту Іршавської міської ради Єлизавету Михайлівну Яцканич.
– Вікторе Андрійовичу, Єлизавето Михайлівно, давайте розпочнемо сьогоднішній наш діалог із базових характеристик.
Єлизавета ЯЦКАНИЧ:
– 2020-2021 навчальний рік – це рік адміністративно-територіальної реформи, який видався не простим і не стандартним для педагогічних працівників, учнів та батьків. Друге півріччя навчального року змусило нас всіх зіткнутися з масою перешкод під час організації освітнього процесу та знаходити шляхи виходу із нестандартних ситуацій. Але є в цьому і позитивні сторони, адже вчителі, батьки, діти  навчилися жити в умовах карантинних обмежень, опанували форми дистанційного навчання, мали можливість значну увагу приділити самоосвіті, розвитку творчих здібностей і талантів.
Віктор СИМКАНИНЕЦЬ:
– Освіта для самоврядування є одним із основних завдань. Не тільки тому,що потребує найбільше коштів, дає місце праці значній кількості мешканців, а тому, що освіта – це інвестиції в майбутнє.
Наша громада, як і вся Україна, розпочала реформу освіти, яка ставить дитину у центрі уваги, дбає про її розвиток, змушує думати про те, як мотивувати її до якісного навчання, до натхненної праці, як закласти міцні підвалини для подальшого розвитку особистості.
Зусилля педагогічних колективів закладів освіти, відділу освіти Іршавської міської ради були зосереджені на реалізацію пріоритетних напрямків розвитку освіти, подолання нагальних проблем, вирішення перспективних завдань.

Для задоволення потреб в отриманні дошкільної освіти в Іршавській ТГ функціонують 4 міські та 17 сільських закладів дошкільної освіти. Охоплення дітей дошкільною освітою у 2021 році становить 93,8 % (1381 з 1472 дітей), у 2020 році становило 92,6% (1533 з 1655 дітей), у 2019 році становило 92,9% (1610 з 1733 дітей).
Показником доступності дошкільної освіти є співвідношення чисельності дітей та місць у закладах дошкільної освіти. Середній показник чисельності дітей у закладах дошкільної освіти громади з розрахунку на 100 місць у поточному році становить 93 дітей, у 2020 році становив 105 дітей, а в 2019 році – 109.
З метою стовідсотковим охопленням дітей старшого дошкільного віку дошкільною освітою в Загатському ЗДО №2, Ільницькому ЗДО №1, Осійському ЗДО та Собатинському ЗДО організовано роботу 5 груп короткотривалого перебування з контингентом 103 дітей. У закладах дошкільної освіти черги відсутні, всі заяви, що подаються батьками, задовольняються.
Мережа закладів загальної середньої освіти за кількісними характеристиками відповідає освітнім запитам населення громади. В Іршавській ТГ функціонують дев’ятнадцять закладів загальної середньої освіти з контингентом 5363 учнів. У всіх закладах загальної середньої освіти громади проводиться однозмінне навчання, за винятком Собатинської початкової школи, оскільки приміщення не вміщає 120 учнів для навчання в одну зміну. У вересні 2021 року 9 учнів цієї школи переведено до КЗ Іршавського ліцею №1. Всі працівники даного закладу працевлаштовані.
Аналіз даних контингенту учнів закладів загальної середньої освіти громади за три роки свідчить про збільшення кількості учнів.
– Про яку успішність учнів можемо зазначити?
Є. Яцканич:
– Цьогоріч в Іршавській міській територіальній громаді 11-й клас закінчили 332 учні. 21 випускник підтвердив високий рівень своїх знань про який заявляли протягом навчання, отримавши медалі: 15 золотих, 6 срібних. Найбільше медалістів цього року в Іршавському ліцеї – 8! Із них 6 золотих та 2 срібні.
В Іршавському ліцеї №1 – 6. Із них 5 – золотих та 1 – срібна.
В Ільницькому спортивно-гуманітарному ліцеї – 2 золоті медалі.
По одній золотій медалі в Ільницькому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів та Іршавському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2.
У Загатському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – 3 срібні медалі.
У порівнянні з даними за останні два роки є незначна тенденція підвищення показника наповнюваності класів у закладах загальної середньої освіти громади.
– Але освіта, це не тільки школи, але значною мірою і позашкільні заклади. В останні роки, вони так само піддавалися радикальним змінам. Яка картина унас тепер там?
В.Симканинець:
– Сьогодні ІМЦПО – це 836 учнів шкіл   Іршавської ТГ та ДНЗ віком від 5 до 18 років, які займаються у 27 гуртках  (56 групах)  за напрямками: художньо-естетичний, науково-технічний, спортивно-оздоровчий, туристсько-краєзнавчий, гуманітарний, інформаційно-технічний, дослідницько-експериментальний із якими  працює 24 творчих, талановитих керівників гуртків. З цього навчального року запрацював в закладі «Центр дитячих мрій», до якого залучено біля 80 дітей дошкільного віку.
В цьому  навчальному році наші вихованці взяли участь у 14 міжнародних, 7 всеукраїнських,  6 обласних,  міських та ряді  внутрішніх заходів і отримали чимало різних нагород.
З метою розвитку творчих здібностей вихованців, інтересу до пошукової творчості, виявлення молодих обдарувань, обміну досвідом, пошуку нових форм і методів роботи на базі закладу проведено ряд  виставок-конкурсів  робіт з декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Захисники України: історія і сьогодення» «Новорічний подарунок», «Український сувенір», «Знай і люби свій край», «Малюнок, лист, вірш до мами», Фестиваль з писанкарства «Котися, писанко, по рідному краю» та інші. Крім цього, протягом року у фойє та актовій залі МЦПО оформлена  постійно діюча виставка робіт вихованців гуртків декоративно-ужиткового профілю.
Іршавська міська ДЮСШ – в школі працює 11 тренерів-викладачів, 6 видів спорту – футбол, волейбол, дзюдо, настільний теніс, бокс, важка атлетика.
— А тут маємо які-небудь досягнення?
Є. Яцканич:
– Звичайно. Наші діти взяли участь в чемпіонатах та першостях області, чемпіонаті України, турнірах.
Призери з важкої атлетики – Барзун Володимир, Біксей Павло, Романець Аліна, Турянин Богдан, Бажів Богдан, Панич Тетяна, Лях Маряна, Стільник Ярослав.
Призери з боксу – Ковач Іван, Пелешкей Павло, Попович Олександр, Попович Василь, Юріна Андрій.
Футбол. Чемпіонат області ДЮФЛ – 10 ігор (4 місце).
Чемпіони та призери області з дзюдо – Павлище Станіслав, Павлище Юрій, Ліхопатер Ростислав, Васько Іван.
– Давайте, нехай навіть побіжно, торкнемося такої важливої і водночас делікатної сторони у освітній сфері, як інклюзивна її частина.
В.Симканинець:
– Актуальність проблеми інклюзивної освіти пов’язана, насамперед, з тим, що число дітей, які потребують корекційного навчання, неухильно зростає.
В Іршавській територіальній громаді створено належні умови для надання якісних освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами.
З 1 вересня 2021 року відкрито 7 ставок асистента вчителя для організації інклюзивного навчання. Всього 30 дітей з особливими освітніми потребами.
Основним завданням діяльності інклюзивно-ресурсного центру є проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини. Впродовж 2021 року фахівцями ІРЦ проведено 73 комплексних оцінок розвитку дитини.
Кількість дітей, які отримують психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги: дошкільного віку – 24, шкільного – 42.
– Вікторе Андрійовичу, наступне запитання, мабуть буде звернуте більше до Вас: який стан справ із фінансуванням?
В.Симканинець:
–Для фінансування освітньої галузі на 2021 рік виділено 245 353 449 гривень, в тому числі 130 953 000 гривень – це кошти освітньої субвенції для оплати праці педагогічних працівників. Субвенція на інклюзивно-ресурсний центр становить – 1546300, субвенція для надання підтримки дітям з особливими освітніми потребами – 154 900. 112 162 749 гривень – кошти місцевого бюджету для фінансування всіх видатків, закладів дошкільної освіти, закладів загальної середньої освіти (крім заробітної плати педагогічних працівників), Центру позашкільної освіти, закладів культури, ДЮСШ, ДШМ, 536 500 гривень на підвищення широкосмугового доступу до Інтернету у сільській місцевості. На суму 536 500 гривень проведено тендер на підвищення широкосмугового доступу до Інтернету в селі Локоть, Івашковиця, Дуби. В зв’язку з скаргами тендер не закінчений.
Для забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» виділено – 1 687 100 гривень. Для придбання засобів навчання – 334 900 гривень, для придбання меблів – 460 400 гривень, для придбання комп’ютерного обладнання – 615 100 гривень, оплати відряджень та підвищення кваліфікацій – 234 900 гривень, на проведення супервізій – 41 800 гривень. З місцевого бюджету виділено співфінансування в розмірі 10% – 156 711 гривень.
Відділом освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї, молоді та спорту проведено конкурсні торги і укладено договір на придбання 505 комплектів парт та стільців на суму 787 800 гривень для всіх учнів 1 класів (поставка парт буде здійснена до 20 жовтня 2021 року).
Придбано 11 шкільних дошок на суму 49 946 гривень та 7 багатофункціональних пристроїв на суму 49 527 гривень.
На всі 1 класи придбано 33 ноутбуки на загальну суму 678 447 гривень.
– Все це добре, а які маємо проблеми у фінансовому забезпеченні даної галузі?
В.Симканинець:
– Проблемним питанням є фінансування освітніх закладів за рахунок місцевого бюджету. На початок року незабезпечена потреба по заробітній платі техпрацівників у закладах загальної середньої освіти, закладах дошкільної освіти, Іршавському центрі позашкільної освіти, дитячих шкіл мистецтв, клубів, бібліотек, ДЮСШ становила 21 054 900 гривень
З січня 2021 року до кінця опалювального сезону нам вдалося отримати ціну газу 5 гривень за м.куб., що дало економію 500 000 гривень.
Господарською групою у Ільницькій гімназії №2 було перероблено систему опалення, що становитиме економію до 5-7%.
Відшкодування Інклюзивно-ресурсному центру за надання послуг громадами становить 149 800 гривень, а саме:
Білківська ТГ – 92 400 гривень;
Керецьківська ТГ – 22 400 гривень;
Кам’янська ТГ – 35 000 гривень.
Ці кошти направлені для виплати заробітної плати працівникам дитячих шкіл мистецтв.
Станом на 1 жовтня 2021 року на фінансування закладів освіти та культури використано 72 517 898 гривень, в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями 65 887 652 гривень, на придбання матеріалів – 591 021 гривень, на харчування – 1 128 569 гривень, на оплату послуг – 592 074 гривень, на відрядження 17 818 гривень.
На оплату тепла – 680 843 гривень, на оплату водопостачання – 247 839 гривень, на оплату електроенергії – 1 340 805 гривень, на оплату газу – 1 808 188 гривень, інші енергоносії ( дрова, вугілля, вивіз сміття) – 207 568 гривень, інші видатки ( податки) -13 711 гривень, допомога дітям-сиротам до 18 років – 1810 гривень.
Для Іршавських закладів дошкільної освіти закуплено вугілля на суму 34 688 гривень та укладено договір на закупівлю дров на суму 161 200 гривень.
Для Загатського дошкільного закладу освіти №2 та Климовицького закладу дошкільної освіти закуплено дрова на суму 35 000 гривень.
Для Дубівської та Івашковицької початкових шкіл закуплено дрова на суму 50 800 гривень та укладено договір на закупівлю дров для сільських клубів на суму 19 500 гривень.
На 2021 рік виділено 162 000 гривень для придбання будівельних матеріалів для проведення поточних ремонтів закладів загальної середньої освіти з розрахунку 30 гривень на дитину та 14 000 гривень для проведення поточних ремонтів в Іршавських ЗДО, Лозянському та Собатинському ЗДО з розрахунку 500 гривень на групу. Виділено 370 000 гривень для придбання паливно-мастильних матеріалів.
Капітальні видатки
В 2020 році розпочато нове будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям в Іршавського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2, на яке використано 421 356 гривень В 2021 році укладено договір на будівництво спортивного майданчика – 1 191 736 гривень. Станом на сьогодні виконано роботи на суму 886 299 гривень.
Відділом освіти подано пропозиції щодо розподілу в 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами та об’єктами (заходами) в Закарпатської області по таким об’єктам:
– Капітальний ремонт даху будівлі ЗОШ І-ІІ ступенів та даху їдальні в с.Лоза 208 «а», Іршавського району Закарпатської області;
– Капітальний ремонт фасадів та частини даху із застосуванням заходів енергозбереження Іршавського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 Іршавської міської ради за адресою: вулиця Рильського,1, м.Іршава, Закарпатської області;
– реконструкція даху та фасадів із застосуванням заходів енергозбереження Іршавського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2 Іршавської міської ради за адресою: вулиця Шкільна, 25 м.Іршава, Закарпатської області;
– нове будівництво спортивного майданчика в с.Лоза біля Лозянської ЗЗСО;
– реконструкція приміщень гуртожитку ЗОШ І-ІІІ ступенів під ДНЗ в с.Чорний Потік;
– капітальний ремонт по заміні дерев’яних вікон і дверей на металопластикові по заходах енергозбереження у КЗ НВК Смологовицької ЗОШ І-ІІ ступенів-дитячий садок в с.Смологовиця,48.
На цьому нашу розмову про освітню сферу у Іршавській територіальній громаді ми не завершуємо. У наступному номері газети продовжимо її через призму проблемних питань, з якими стикаються педагогічні колективи та влада при їх вирішенні, а також про найближчі перспективи.

Михайло БОРЖАВСЬКИЙ.

Ваш отзыв

Ваш коментар