- Нове життя - https://nz-ir.com -

Надання роботодавцям компенсації ЄСВ – реальна допомога бізнесу

Із набуттям чинності з 1 січня 2013 року нового Закону України «Про зайнятість населення» можливості скористатися державною підтримкою з мінімальними зусиллями з’явилися у багатьох роботодавців. Отримати компенсацію зможе кожен, чия діяльність відповідає нескладним вимогам і хто працевлаштує безробітних за направленням служби зайнятості. Така норма визначена статтями 26 і 27 Закону.
Роботодавці, які працевлаштовують зареєстрованих безробітних з числа недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці громадян (наприклад, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування тощо) на нові робочі місця, а також суб’єкти малого підприємництва, які за направленням центру зайнятості працевлаштовують зареєстрованих безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності строком не менш ніж на два роки, мають право на компенсацію єдиного соціального внеску. Порядок компенсації роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 р. за №347.
Компенсація виплачується за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття протягом одного року з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного.
Для отримання компенсації роботодавці протягом двох місяців з дня працевлаштування безробітного подають до центру зайнятості заяву довільної форми та довідку за встановленою формою. Центр зайнятості перевіряє подані роботодавцем відомості та протягом п’яти робочих днів приймає рішення про виплату компенсації.
У разі, коли роботодавець має заборгованість зі сплати єдиного чи страхових внесків, визнаний у встановленому порядку банкрутом або стосовно нього порушено справу про банкрутство, компенсація не виплачується.
З 26 вересня 2014 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. №437 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 р. № 347» згідно з якою:
 -розширено Перелік пріоритетних видів економічної діяльності, які дають право на отримання компенсації малим підприємцем при створенні нових робочих місць (додано 19 можливих видів діяльності);
-уточнено умови створення роботодавцем нового робочого місця та процедуру обміну даними між державною службою зайнятості, Пенсійним фондом та Державною фіскальною службою України.
 Коротка довідка
Право на компенсацію має роботодавець, який працевлаштовує на нове робоче місце строком не менше ніж на два роки за направленням центру зайнятості зареєстрованих безробітних з таких категорій громадян:
1) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
2) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
3) молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;
4) особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років;
5) інваліди, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
6) один з батьків або особа, яка їх замінює, і:
має на утриманні дітей віком до шести років;
виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда;
утримує без одного з подружжя інваліда з дитинства (незалежно від віку) та/або інваліда I групи (незалежно від причини інвалідності).
З початку 2021 року Іршавським районним центром зайнятості стосовно 11 осіб прийнято рішення про виплату компенсації витрат роботодавців у розмірі єдиного соціального внеску. Найбільше безробітних працевлаштували такі роботодавці, як ТОВ «Хлібопекарня-Довге» – 2 особи, ФОП Семак Марія І. – 2 особи, решта по одному. Станом на 01.11.2021р. продовжується виплата компенсації 11 колишнім безробітним. Звільнено у поточному році 2 осіб. Із числа працевлаштованих 4 безробітних відповідно до ст. 14 ЗУ «Про зайнятість населення» належать до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці), а 7 осіб були працевлаштовані на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності (лісове господарство та лісозаготівлі, пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення, вантажний автомобільний транспорт та постачання інших готових страв).

Василь Туряниця,
начальник відділу взаємодії з роботодавцями Іршавської районної філії Закарпатського ОЦЗ