- Нове життя - https://nz-ir.com -

Хто такий гросмейстер?

“Чому вона не кандидат?” Таке запитання мені задав тренер з Молдови в місті Кирилівка Запорізької області на міжнародному дитячому турнірі. Це було після того, як Катерина Мойсей виграла перше місце в компанії кандидатів в майстри спорту, в тому числі і його підлеглих. Моя відповідь була коротка: “Не заслужила”. Я трохи лукавив, бо не хотілося розказувати представнику іншої країни про перепони наших правил в присвоєнні чесно заслужених розрядів і звань.
Юну дівчинку, Катерину Мойсей, після тривалих сімейних перемовин в клуб “Вікторію” Будинку дитячої творчості (перейменовано в міський Центр позашкільної освіти) привів її тато. І через кілька днів суворо спитав мене про результат занять. Я розповів про те, що в дівчини є інтерес до розумових занять, активна, буквально засипає мене різноманітними запитанями. Мабуть, вдалося пояснити батькові, що про результати рано говорити. Більше на цю тему розмов не було. Систематичні тренування, наполегливість в освоєнні програмного матеріалу дали свої плоди. Перші виїзди на змагання загартували юну спортсменку. Невдач ставало менше, а реакція на них більш врівноваженою. І масштаб, рівень змагань все вищим ставав. Турка, Жовква, Кирилівка, Київ, Полтава, Херсон, Івано-Франківськ, Угорщина, Польща, Болгарія, Туреччина – не повний перелік міст і країн, в яких побувала Катерина Мойсей, беручи участь у змаганнях. Чемпіонати області, республіки, Європи, світу, всеукраїнські, міжнародні змагання. Кожне окреме змагання – це не придуманий сюжет боротьби, вибір варіантів, змагання у витривалості, кмітливості, майстерності. Юним спортсменам доводиться вести багатогодинні партії, а ще турніри тривають по 7- 9 днів. Витримують не всі, тільки найбільш підготовлені, найталановитіші. А скільки цікавих зустрічей! Подолані “вершини”: багаторазова чемпіонка Закарпатської області серед юнаків та дівчат з шашок-64 і шашок-100, друге місце в особистому чемпіонаті Закарпатської області серед чоловіків з шашок-64 та шашок-100, багаторазова призерка чемпіонатів України з шашок-64 серед дівчат, дворазова чемпіонка України серед дівчат 13 років з шашок-100. Були спроби вибороти нагороди в чемпіонатах Європи і світових першостях.
На одне запитання Катерини: “ Як стати гросмейстером?”, я не відповів прямо. Цікаво, знайдемо практичну відповідь на нього? Життя покаже.

Анатолій Вайда.