- Нове життя - https://nz-ir.com -

На жаль, немає поваги ні до лікарів, ні до фармацевтів

Між візитом до лікаря та початком процесу лікування завжди стоїть одна не менш важлива людина – фармацевт. Він як провідник між сотнями незрозумілих препаратів, той, хто легко може розшифрувати заплутаний лікарський почерк, розкаже як і коли приймати ліки та порадить, що краще обрати залежно від бюджету. Тетяна Зовдун, яка працює в аптеці вже близько 20-ти років, розповіла про особливості професії, труднощі в роботі та роль фармацевта у купівлі препаратів.
Останнім часом значення фармацевта сильно змінилося і зросло. Спочатку це були люди, які не просто продавали ліки, а й займалися іх виготовленням. Зараз же велику увагу звертають на дозування та взаємодію препаратів, якісну консультацію. Хороша фармацевтична практика тепер означає не просто механічно продати якісь ліки, а саме заглибитися в проблему пацієнта: «Я навчалася у Житомирському фармацевтичному училищі. Коли вступила до закладу, нас всіх зібрали і запитали: «Хто такий фармацевт?». Раніше це були ніби кухарі, які просто готували лікарську форму. Тепер такого вже немає. Навчання було нелегким, якщо пропускала хоч одну пару – треба було відпрацьовувати. Наше училище називали «концлагерем», уже на першому курсі виключили дев’ять студентів. Але готувати ліки було дуже цікаво. Тоді, як такого, продажу не було, бо існувало лише декілька препаратів: анальгін, ампіцилін, цинтрамон і т.д. Робили мікстури від кашлю, різні порошки, мазі, розчини, внутрішньовенні крапельниці».
Завжди цікавило, як одна людина може з такою легкістю розумітися в сотнях назв усіх ліків, про це і питаю Тетяну: «Щоб розібратися в препаратах, ми дивимося на хімічну назву. Наприклад, АЦЦ – діюча речовина ацетилцистеїн. Як такої «схеми» немає, орієнтуємося лише так».
Серйозні захворювання вимагають обов’язкової консультації вузькопрофільного фахівця, здачі аналізів, проведення ряду обстежень. Якщо ми говоримо про ГРВІ, то фармацевт може запропонувати ряд безрецептурних препаратів, попередньо розпитавши покупця про хронічні захворювання. Однак в будь-якому випадку, якщо після трьох-п’яти днів лікування поліпшення стану не спостерігається, все ж варто звернутися до лікаря: «Дерматолог має свою спеціалізацію, хірург – свою, а ми маємо знати все. Часто приходять і кажуть: «Я не хочу йти до лікаря, будь ласка, дайте мені щось». Якщо випадок не серйозний – можемо щось порадити, інакше потрібно обов’язково йти спочатку на прийом. Завжди дивимося на людину, якщо приходить, до прикладу, літня жінка – намагаємось підібрати не просто діючий, а і бюджетний препарат».
Тетяна надзвичайно любить свою роботу, гарно і ввічливо розмовляє з усіма відвідувачами, з радістю допомагає з вибором. Проте, розповідає, що трапляються і досить неприємні випадки: «Дуже люблю працювати з людьми, хоча вони бувають різні. На жаль, немає поваги ні до лікарів, ні до фармацевтів. Заходять в аптеку і кажуть: «Бовтошко, дайте…». Це дуже ображає. У роботі буває всяке, трапляються і відверто неадекватні люди. Одного разу, коли наша аптека ще знаходилася в стоматології, до мене вночі прийшов чоловік із білою гарячкою, який у результаті розбив скло на дверях. Ситуація була неприємна, але, з іншого боку, надзвичайно радію, коли вдячні відвідувачі повертаються і кажуть, що ми їм допомогли. Бувають і такі, що приходять просто поспілкуватися, хтось йде уточнити, що саме йому виписав лікар. За стільки років роботи нам вже довіряють».
З стрімким розвитком технологій і аптеки не залишилися осторонь. Тепер кожному доступна доставка замовлення прямо додому, а також є можливість обрати і купити будь-які ліки на сайтах. Питаю Тетяну і про це: «Інтернет-аптеки мають право на існування, якщо вони мають ліцензію. Але як така купівля препаратів онлайн – не завжди безпечна. Часто так замовляють біологічні добавки для того ж схуднення, але ви не можете бути впевнені, що там є в складі, чи є сертифікат, що знаходиться в самій капсулі».
У наш час ми забезпечені широким асортиментом лікарських засобів українського та іноземного виробництва. Українські ліки експортуються до 25 країн світу, тому робота працівників аптеки надзвичайно важлива. Справжній фармацевт повинен бути привітним, чемним, вміти спілкуватися з покупцями, знати інформацію про лікарські засоби. Це базові речі. У такій роботі не менш важливо бути відповідальною людиною, оскільки саме він рекомендує, радить ті чи інші безрецептурні ліки, аналоги, і цій пораді покупець довіряє. І фармацевту, повірте, вкрай приємно, коли такий покупець приходить до нього згодом з подякою.

Богдана РЯБЕЦЬ