Версія для друку Версія для друку

Пам’ять про Івана Палінчака – у футбольній традиції

Здається, ще недавно він ходив вулицями Іршави, чемно вітався з її мешканцями, питав як справи, що нового, а вже сьогодні його згадують лише в спогадах. Іван Палінчак до своїх шістдесят літ не дожив кілька місяців. Запам’ятався він іршавчанам як чесна, добра і порядна людина, умілий і авторитетний керівник, що завжди умів знайти спільну мову із жителями міста. До нього йшли люди не тільки за вирішенням тих чи інших важливих життєвих проблем, а й просто поговорити, поспілкуватися, дістати дружню пораду. До того ж, Іван Іванович вписав своє ім’я в історію міста як палкий прихильник футболу. Із 2005 по 2017 роки він був незмінним заступником голови Федерації футболу колишнього Іршавського району.
Першого вересня йому виповнилося б 63. Цього дня на його могилі побували, вклонилися його пам’яті і запалили свічку його друзі Михайло Ісак, Василь Шкіря та Василь Турянин.
А минулої суботи на стадіоні «Авангард» в знак пам’яті І.Палінчака проведено черговий міський турнір з футболу. У ньому взяли участь чотири команди – Іршава 1 і Іршава 2, сіл Собатино та Великий Раковець. Вже традиційно його організаторами стали Василь Попович, Михайло Рацин та Іршавська міська рада.
Спортивне свято відкрив голова Федерації футболу Іршавщини В. Попович.
− Перший турнір проведено три роки тому, − сказав Василь Миколайович. − Іван Іванович цілком заслуговує на таку пошану. Незважаючи на те, що він народився у селі Великий Раковець, іршавчани вважали його своїм, він був мером міста із 1998 по 2010 роки. Запам’ятався він ще й тим, що був першим президентом футбольного клубу «Боржава». А це нелегка ноша для міського голови. Потрібно знайти і гроші для команди, і транспорт на виїзні ігри, і гравців відповідних підібрати. Майже не було такого матчу, щоб він не був присутнім на ньому. Іршавська команда завжди була в числі кращих не тільки району, а й області.
Спогадами про Івана Івановича поділилися Іршавський міський голова Віктор Симканинець, методист іршавського міського будинку культури Борис Ломага, староста с. Дубрівка Володимир Малиновський, палкий прихильник футболу Євгеній Савко і доньки покійного – Юлія і Леся.
Перед початком проведення турніру було покладено квіти до пам’ятника Івану Палінчаку.
А потім на полі помірялися силами команди, за які свого часу вболівав сам Іван Іванович. Перемогу виборола команда Іршава-1 (тренер Василь Барна). У фіналі вона перемогла команду з В. Раківця із переконливим рахунком 3:0. Команду нагороджено Кубком пам’яті І.Палінчака, а футболістам вручено медалі з викарбуваним портретом І.І.Палінчака та грамоти міськради та Федерації футболу. Другими стали футболісти Великого Раківця (тренер Василь Звонар). Третє і четверте місця поділили між собою футболісти Іршави 2 (тренер Олексій Маркович) та присілку ромської народності Собатин (тренер Василь Попович). Команди нагороджені також медалями та грамотами.
У турнірі взяли також участь депутат обласної ради Петро Станко та президент футбольного клубу с.Сільця, заступник голови Федерації футболу Сергій Лупак, які одночасно виступили і спонсорами змагань.

Василь ШКІРЯ

Ваш отзыв

Ваш коментар