Версія для друку Версія для друку

«Фотограф – це не кожен, хто стоїть по ту сторону об’єктиву»

Як багато нам може розповісти одне фото – і емоції, і переживання, і незабутні моменти, це як невеличка історія нашого життя. Гортаючи сторінки сімейного альбому, ми знову поринаємо в ту епоху, у той день, коли була зроблена світлина. Та без кого не може обійтися жодна фотосесія? Звичайно ж, без фотографа! Про свій досвід такої роботи розповідає Діана Жупанин із Греблі, яка успішно досить довгий час займається фотографією.
– Як давно займаєтеся фотографією? Як ви до цього прийшли?
– Мій батько чисто випадково побачив по акційній ціні фотоапарат, і вирішив його купити. Спочатку я фотографувала свою дитину, племінників і просто викладала в соціальні мережі, описуючи це як хобі. Десь приблизно через 2 місяці знайома попросила мене зробити світлини її дітей. Перше, що тоді їй відповіла: «Я не фотограф». Але згодом, все ж таки, погодилась. Після того мені почали писати й інші люди. Так і розпочався мій шлях. Щоб вдосконалити свої навички, згодом вже проходила навчання і брала участь у різних майстер-класах від провідних спеціалістів.
– Які фотосесії найчастіше проводите?
– За останній рік найчастіше знімаю «newborn» і вагітних, а також святкування першого рочку життя. Після народження своєї донечки в Угорщині 2017 року, у пологовому будинку побачила, що там фотографують новонароджених і сама замовила собі таку послугу. Чесно кажучи, у мене були просто сльози на очах під цих безцінних кадрів моєї крихітки. І вже там зрозуміла, що хочу також дарувати такі емоції. Потім почала навчатися в професіоналів, які займаються подібними зйомками – отримала відповідний сертифікат, почала скуповувати реквізит і впроваджувати знання на практиці.
– Що найбільше любите фотографувати, і чому?
– У травні цього року я знову проходила навчання. На цей раз по фотозйомці вагітних у стилі «VOGUE» – і тепер це найулюбленіший стиль, адже тут кожна жінка може відчути себе героїнею якогось популярного журналу, і у неї залишиться згадка про найкращий період в житті. Відверто кажучи, я й сама є мамою трьох прекрасних дівчаток, тому мені надзвичайно комфортно і легко працювати як з вагітними, так і згодом з їхньою малечею.
– На вашу думку, чи потрібно мати вроджений талант, щоб стати фотографом?
– Хочу сказати, що талант нам дарує Бог, і ми повинні його розвивати і працювати над ним. Кожен, хто хоче і любить те, чим займається досягає успіху, але потрібно докладати дуже багато зусиль.
– Навіщо потрібні професійні фотографи, якщо зараз будь-хто може зробити якісні світлини на смартфон?
– Сьогодні є багато гарних смартфонів з хорошими камерами, але фотограф – це не кожен, хто стоїть по ту сторону об’єктиву. Для чого потрібні професіонали? От, наприклад, я займаюся таким видом фото, які не зможе зробити необізнана в цьому людина. «Newborn» – дуже делікатна зйомка, яку неможливо просто довірити будь-кому і, навіть, не кожен фотограф може це реалізувати. Тут дуже багато нюансів, які потрібно знати і враховувати.
– Які особливості фотосесій новонароджених? Як все відбувається?
– Фотосесія новонароджених сильно відрізняється від будь-яких інших. Наприклад, найкращий період для зйомки – від 5-ти до 14-ти днів з моменту появи на світ. Тоді немовлята добре сплять і майже не мучаються від болей в животику, що дозволяє зробити купу красивих кадрів. Має бути відповідна температура в кімнаті, щоб дитинка комфортно себе почувала. Треба також знати, як правильно викладати малечу в позу, щоб не нашкодити, як потрібно зафіксувати голівку, ручки, ніжки. Якщо фотосесія проходить у мене в студії, то обов’язково перед цим кварцую кімнату, підготовлюю весь реквізит. Працюю завжди в масці з дотриманням всіх норм гігієни. Можу сказати відкрито, що в мене на зйомці мами завжди відпочивають, можуть попити чаю. Усі необхідні для немовляти речі завжди маю в арсеналі.
– Яка фотосесія чи випадок на ній запам’ятався вам найбільше?
– Кожна зйомка для мене особлива, незабутня й неповторна. Після фотосесії я просто заряджаюсь купою позитивних емоцій. Люблю своїх клієнтів і вдячна, що вони довіряють саме мені зберігати найкращі моменти свого життя.
– Плануєте й надалі розвиватися в цьому напрямку?
– Для колишнього Іршавського району я перший сертифікований фотограф, який має власну студію з усіма умовами та реквізитами для зйомки новонароджених та старших діток. Я безмежно люблю те, чим я займаюсь і буду розвивати цей напрямок зйомки, який зараз популярний в цілому світі.

Розмову вела
Богдана РЯБЕЦЬ

Ваш отзыв

Ваш коментар