- Нове життя - https://nz-ir.com -

Американська мрія: як закарпатцям живеться в США?

З кожним роком велика кількість українців мігрує до Америки, а ще більше людей про це мріють, або, як мінімум, хоча б задумуються. У 2021 році 426 209 наших співвітчизників взяли участь у лотереї Грін Карти з надією на отримання відповідних документів та подальшим переїздом. У минулому році учасників було понад мільйон. Щоб розвіяти численні міфи про солодке життя за кордоном, я поспілкувалася з Юліаном Білаком, якому все ж таки вдалося виграти Грін Карту та відчути на собі всі переваги і недоліки життя в Штатах.
Хлопець народився в Іршаві, відвідував тоді ще гімназію (зараз Іршавський ліцей). До Америки поїхав у 2017 році з мрією про краще життя, впродовж двох років проживав в Нью-Йорку, рік в Нью-Джерсі, тепер вже зупинився в Каліфорнії, де відкрив свою власну справу і успішно працює. Оскільки сім’я Юліана брала участь в DV-лотереї, то проблем з документами у них не виникало. У інших випадках, щоб переїхати до Америки доводиться проходити доволі нелегкий шлях, який може затягнутися до декількох років. Для самого початку, на переліт, житло, харчування, знадобиться зовсім не мала сума коштів, як для пересічного жителя України – близько 5000$.
Щодо сприйняття українця оточенням, то тут проблем не виникає, пояснює хлопець: «Америка дуже інтернаціональна країна, сюди кожного дня прилітають мільйони туристів. Тут неважливий твій колір шкіри, національність і будь-які інші фактори».
Більше ж труднощів з’являється у тих, хто не володіє мовою: «Я зрозумів, що той рівень англійської, який у мене був в Україні, взагалі недостатній. Мова дуже відрізняється від того, як нас вчать в школі. Перший рік я спілкувався лише з її носіями, що дозволило мені досить сильно покращити свої знання. Тепер вже спокійно розмовляю на різні теми, трохи важче хіба буде говорити про щось більш спеціалізоване: науку, політику і т.д.».
Чи ви помічали, що навіть під час короткочасного відпочинку, через декілька днів відчуваєш смуток та ностальгію за домівкою? Хочеться як можна скоріше повернутися до знайомих вуличок, в рідну кімнату… Тих, хто їде за кордон надовго, це відчуття також не оминає повз (як мінімум на перших порах): «Перший рік взагалі дуже сильно сумував за Україною, хотів повернутися і навіть не думав, що буду жити в Америці. З часом вже почав звикати, помічати багато переваг і зараз взагалі дуже люблю цю країну. Додому, думаю, що не буду вертатися, за чотири роки приїжджав три рази».
Мабуть кожен з нас хоча б один раз чув анекдоти на кшталт: «Заходить українець, американець та німець в бар…». Та чи дійсно у нас настільки неоднаковий менталітет, чи ми, все ж таки, досить схожі? «Вони дуже сильно від нас відрізняються. Я б навіть сказав кардинально, починаючи від поглядів на життя, моральних та матеріальних цінностей і закінчуючи вподобаннями в їжі. До прикладу, вони дуже люблять фаст-фуд. На будь якому домашньому святкуванні, місцевих подіях завжди жарять бургери і хот-доги. Для мене це трохи не звично», – каже Юліан.
США займає високі позиції в рейтингах по рівню життя населення. Зокрема має показники вище середнього рівня по доходах і добробуту, здоров’ю населення, робочих місцях і зарплатах, особистої безпеки, якості навколишнього середовища: «У Америці дійсно високі зарплати і все дешево, особливо ціни на продовольчі товари, різну техніку – набагато менші. Але тут також є речі, які дорожчі, ніж у нас. Та ж медицина, освіта».
У будь-якій країні, якого б рівня розвитку вона не була, є свої переваги та недоліки. США – розвинута держава, чим і є привабливою для багатьох емігрантів. Однак не варто забувати про те, що найкраща країна для проживання – це та, де громадянин відчуває себе по-справжньому щасливим.

Богдана РЯБЕЦЬ