- Нове життя - https://nz-ir.com -

Природоохоронці «Зачарованого краю» піклуються про флору і фауну Іршавщини

З нагоди Дня працівника природно-заповідної справи ми взяли інтерв’ю у т.в.о. директора НПП «Зачарований край» Василя Степановича Феннича. У сучасних умовах зростаючого техногенного навантаження, розвиток заповідної справи та захист природи для майбутніх поколінь є одним з пріоритетів державної політики України. Парк створений Указом Президента № 343 від 21 травня 2009 року на площі 6101 га з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Східних Карпат. Територія парку прилягає до центральної частини Вигорлат-Гутинської Вулканічної гряди, а саме – до хребта Великий Діл (південно-західних схилів).
– Чи часто приходять відвідувачі в парк? Яка кількість?
– Туристична активність незначна у зв’язку з пандемічними обмеженнями. Здебільшого парк відвідують невеликі групи туристів (10-15 чоловік).
– Які результати проєкту по відновленню боліт? Яка чисельність популяції бобрів, що проживають на території парку?
– Наразі установа не приймає участі у проєктах з відновлення боліт, оскільки «Чорне багно» відновилося природним шляхом за участю бобрів. На сьогодні ми проводимо моніторинг стану болота з метою визначення проведення подальших заходів, а саме наукових моніторингових досліджень флори та фауни з прив’язкою до зміни клімату. Орієнтовна відносна чисельність бобрів на болоті, може становити до 10 ти особин різного віку та статі.
– Поясніть для читачів цінність та користь боліт. Навіщо їх взагалі відновлювати?
– На території парку знаходиться торфове болото «Чорне багно» – ботаніко-гідрологічна пам’ятка природи, яке на сьогодні має статус водно-болотного угіддя (ВБУ) міжнародного значення Рамсарської конвенції, що є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів, метою якої є збереження водно-болотних угідь як середовища для водоплавних птахів. Площа болота – 15 гектарів. Із фауни на болоті можна спостерігати диких качок, серпокрильців, бобрів. Із флори тут зростає 7 видів рослин Червоної книги України, зокрема, пальчатокорінник плямистий, журавлина дрібноплідна, коручка болотна та інші. Основна функція боліт полягає в тому, що вони є найбільшим стоком парникового газу СО2: в результаті того, що процеси деструкції в болотах відбуваються досить повільно і органічні речовини рослин, які потрапляють в болото, тільки частково піддаються процесам розкладання, той вуглекислий газ, який вони поглинули в процесі фотосинтезу, не виходить з екосистеми, залишаючись там депонованим. За підрахунками вчених, якщо весь органічній вуглець, який зберігається в болотах, мінералізується і вийде в атмосферу у вигляді вуглекислого газу, це призведе до катастрофи, оскільки концентрація цього газу в атмосфері зросте в півтора рази. Таким чином, болота виконують важливу функцію сховища органічного вуглецю і саме тому їх потрібно оберігати і відновлювати. Окрім цього водно-болотні угіддя є джерелом накопичення прісної води, осередком широкого спектру біорізноманіття флори і фауни, виконують водорегулюючу та кліматоутворюючу функції.
– На вашому сайті оприлюднений план заходів з рекреаційного благоустрою. Що наразі вже виконано, і що плануєте реалізувати найближчим часом?
– На разі: побудовано 2 альтанки, поновлено маркування туристичного маршруту, облагороджено джерела з питною водою. Заплановано: прокладання, маркування та облаштування нового туристичного маршруту, протяжністю 7 км (с. Підгірне – болото «Чорне багно»); поновлення маркування 3 маршрутів, протяжністю 25 км.; облаштування місць стаціонарного відпочинку (альтанки, лісова мебель) та оглядового майданчика в урочищі «Чорне багно».
– Які зараз існують нагальні потреби в парку?
– На сьогодні нагальними питаннями парку є:
виконання Указу Президента України про зміну меж території НПП «Зачарований край» від 11.04.2019 № 134, за рахунок лісового фонду ДП «Довжанське ЛМГ», площею 4350,4 га;
своєчасне проведення базового лісовпорядкування;
залучення інвестицій за рахунок міжнародних грантів;
організація ефективних заходів по недопущенню самовільних рубок та виникнення лісових пожеж.
– Чим унікальний саме «Зачарований край»?
– Парк унікальний наявністю найглибшого у Європі болота «Чорне багно» (глибина торфових покладів до 7 метрів), скельних утворень, висотою до 100 метрів заввишки, букових пралісів, які віднесені до природних об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
– Які зміни відбулися в тваринному і рослинному світах за останні 10 років?
– Змін, які б вплинули на популяції видів, особливо рідкісних, за останні 10 років існування парку не фіксувалося.
– Які зараз є рослини і тварини в парку, що занесені до Червоної книги?
– У парку зростають 29 видів рослин, занесених до Червоної книги України. Рослинний світ, з них найбільше належить до родини орхідей, та мешкають 63 види тварин, занесених до Червоної книги України. Тваринний світ, а саме саламандра плямиста, полоз лісовий, лелека чорний, кіт лісовий та інші.
Природа «Зачарованого краю» − це гармонійне поєднання букових пралісів, старовікових лісів, скельних масивів заказника «Зачарована долина», болота «Чорне багно» та інших куточків первозданної природи, які відновлюють сили людини, дають натхнення, а також є домівкою для тисячі рослин і тварин. Завдяки спільним зусиллям та досвіду, ініціативності, творчій думці та дбайливому ставленню до природи буде не лише збережено, а й забезпечено подальший розвиток природно – заповідного фонду України!
Василь Степанович від щирого серця вітає всіх природоохоронців із Днем працівника природно-заповідної справи та бажає натхнення, міцного здоров’я, вагомих результатів на природоохоронній ниві, добробуту, душевної гармонії, успіхів у нелегкій та важливій справі по збереженню довкілля!

Богдана РЯБЕЦЬ.