- Нове життя - https://nz-ir.com -

Футболіста треба виховувати змалечку…

Так вважає тренер Іршавської ДЮСШ Віктор Цогла. Він уже десятки літ самовіддано займається підготовкою юнаків для команди «Бужора» Іршава, набув чималого досвіду виховання в молоді любові до футболу. Теперішнім його наймолодшим вихованцям усього шість – сім років, однак вони із великою повагою і любов’ю ставляться до занять спортом, вчасно приходять на тренування, сповна віддають себе улюбленій грі.
На думку Віктора Васильовича, дитячий футбол має велике значення, він має чимало переваг, які позитивно відзначаються на здоров’ї дітей. Ця гра сприяє не тільки фізичному розвитку, а й інтелектуальному. У дитини є всі шанси сповна виразити себе на ігровому полі. Саме у футболі хлопець отримує можливість спробувати свої сили, відчути командний дух, зрозуміти, на що він здатний і як добре може розраховувати тактику гри.
Напевне, саме тому чимало батьків в наш час приділяють велике значення спорту і намагаються прищепити любов до нього своїм дітям. Роль спорту в житті дитини велика і вона безпосередньо пов’язана із її здоров’ям.
− Я вже давно дійшов висновку, що силоміць нікого не заставиш грати на результат, − каже Віктор. − Моя порада молодим тренерам і футболістам: і робити цього не слід. Кожен юнак сам повинен усвідомити: потрібно йому це чи ні? Якщо є бажання, займайся тим, чого душа хоче. У нас майже у кожному населеному пункті створені належні умови. На базі майже всіх загальноосвітніх шкіл відкриті спортивні майданчики, футбольні поля, приходь і займайся досхочу!
− За якими критеріями підбираєте своїх вихованців?
− Є спеціальні тести по відбору гравців, − продовжує розмову Віктор Васильович. − Найперш,е звертаємо увагу на фізичні можливості юнака, його стан здоров’я, запрошуємо довідку від сімейного лікаря. Уроки в спортивній школі проходять три рази на тиждень. Справжні футболісти ніколи не запізнюються на заняття, намагаються якнайкраще використати відведений час, ніколи не уповають на труднощі.
Віктор Цогла не просто вимогливий тренер, а й наочно, на практиці показує як потрібно вправно володіти м’ячем, блискавично уміти обвести суперника, точно подати пас напарнику і забити гола у чужі ворота. Футболіст має бути спритним, мати відповідну техніку, нестандартне мислення, повинен вільно почувати себе на полі, постійно контролювати ситуацію.
− Дитина, захоплена тренуванням, менше часу витрачає на непотрібні заняття, такі ігри, як комп’ютерні і просто бездумне перебування на вулиці. У малюка з’являються нові друзі, захоплені такою ж справою, нові інтереси та прагнення. А регулярні відвідування спортзалу і тренування допомагають дитині краще вчитися. Адже спорт сприяє організму насититися киснем, який активізує роботу мозку. Крім того, дисципліна на тренуваннях – це дисципліна в школі.
У ці червневі дні усі хлопчаки прикуті до телевізорів, із неослабною увагою дивляться чемпіонат Європи по футболу. Особливо усі ми, і дорослі і діти, вболіваємо за збірну України. Уже є перші успіхи − перемога над Північною Македонією із рахунком 2:1. Юні футболісти мріють бути такими, як Андрій Ярмоленко, Артем Бесєдін, Руслан Малиновський, Микола Шапаренко, Роман Яремчук, Тарас Степаненко, Віталій Миколенко, Олександр Караваєв, Георгій Бущан. Віктор Цогла виховує футболістів майбутнього, можливо, хтось із них із часом теж захищатиме честь України на чемпіонаті Європи та світу. Наразі відмінну гру показують нападники Стас Яцура, Іван Лазорик, Микола Чедрик, захисники Максим Матішинець, Богдан Стець, Даніел Меренич, воротар Андрій Ребрей. У турнірах, в яких беруть участь, традиційно посідають призові місця. А це радує. Останнім часом вони вдало виступили на змаганнях в Ужгороді, Хусті, Броньці, Великому Раківці, на кубок «Іллара» в Іршаві.
Віктор Цогла перед кожним матчем налаштовує футболістів на перемогу. А це дає певний позитивний заряд. Крім того, він досконало володіє методикою навчання дітей, спокійно доносить все наперед задумане, вибудовує тактику гри. Чемпіонат Європи наочно підтверджує, що футболіст повинен мати спринтерську швидкість. Без швидкості, витривалості та сили у сучасному футболі просто не обійтися. Інколи долю матчу вирішує доля секунди…
Відрадно, що це добре розуміє кожен вихованець Віктора Цогли. Тому й успіхи наяву.

Василь ШКІРЯ