- Нове життя - https://nz-ir.com -

За покликом серця

Настала ніч. А надворі ще з обіду не вщухає завірюха. Вітер дме з такою силою, що вже утворились невеликі снігові кучугури. У хатах на кілька секунд зникає світло.
Сім’я медичної сестри Марії Михайлівни вирішила відпочити. Та після півночі почувся стук. Марія Михайлівна прокинулася і підійшла до вікна.
− Маріє Михайлівно, будьте добрі, йдіть до нас. Наша мамка дуже хвора, − просили два брати-школярі 10-ти і 12-ти років.
Медсестра швидко одягнулася, взулася і вийшла на двір. Там на неї чекали школярі, щоб доправити до хворої. Вони разом пішли навпростець до їхньої хати.
На ліжку корчилась від болю мати Олена Іванішина, 35 років. Марія Михайлівна оглянула хвору, унеї часті приступи жовчно-кам’янної хвороби. Та й тепер приступ повторився.
Рятівниця, не чекаючи часу, почала надавати медичну допомогу. Ліки в її сумці «швидкої допомоги» завжди є, вона їх повсякчас поповнює, щоб йти до хворої людини і бути завжди напоготові. Так і зараз сталося. Скоро, після надання медичної допомоги, пацієнтка Олена відчула полегшення. Болі поступово припинилися, приступ хвороби знятий. Вранці хвору оглянула лікарка.
Марія Михайлівна Лакатош закінчила Берегівське медичне училище в 1990 році, здобувши спеціальність фельдшер. Того ж року, після закінчення училища, почала працювати медичною сестрою терапевтичного відділення Іршавської райлікарні.
Із 2002 року – медична сестра амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Брід. Маючи за плечима багаторічний стаж і набутий певний досвід роботи, стала справжнім фахівцем своєї справи в царині сімейної медицини.
А вчитися на медика пішла за покликом серця. Ще з шкільних років бачила людей, які страждали тяжкими хворобами і вирішила йти вчитися на медика, щоб допомагати майбутнім своїм пацієнтам.
У Брідській амбулаторії ЗП-СМ працюють двоє сімейних лікарів, п’ять медичних сестер та одна санітарка. При амбулаторії працює денний стаціонар на 5 ліжок.
Марія Михайлівна відповідає за роботу денного стаціонару, хоч також в штатному розпису такої посади не має. Вона слідкує, щоб там були всі умови для нормальної роботи стаціонару – щоб була чистота, дотримувалась черга і щоб пацієнти були задоволені. Щоденно відвідує денний стаціонар в середньому від трьох до п’яти хворих. Переважно ставить крапельниці хворим сама Марія Михайлівна, допомагають і інші медсестри.
Денний стаціонар на даний час дуже зручний вид лікування населення безпосередньо в своєму населеному пункті. Адже він замінює колишні стаціонари, які були колись при дільничних лікарнях.
Про те, що Марія Михайлівна віртуозно, кваліфіковано і майже безболісно ставить крапельниці знає все село. І за це в неї багато вдячних пацієнтів. Доводиться робити цю роботу і вдома. Вона відмінно володіє внутрішньовенним введенням, внутрішньом’язовою, підшкірними внутрішніми ін’єкціями. Немає такої медичної маніпуляції, якою не володіє наша сімейна медична сестра. Вміє вона також проводити швидкі тести на виявлення в хворих цукру, холестерину і новітнього захворювання – ковіду. Кваліфіковано проводить хворим кардіограму.
Хоч Марія Михайлівна ніколи не працювала в травматології, вона добре знає зупинити кровотечу, накладення жгуту, зашивати рану, знімати шви, робити перев’язки та вміє накладати шини при переломах кінцівок.
Наша медична сестра вміло володіє технікою штучного дихання. В її практиці доводилося оживляти людей таким способом. Прекрасно володіє технікою промивання слухових проходів від сірки, в результаті у такої людини повертається слух.
Треба відзначити, що всі медичні маніпуляції, які проводить Марія Михайлівна, проводяться під контролем і за призначенням сімейного лікаря. Звичайно, як і в кожній установі чи закладі, ведеться відповідна документація. Проводиться вона також і в сільській амбулаторії с. Брід. Вести документообіг потрібно вміти, знати як вести облік роботи, здавати звіти. Вона, як і інші члени колективу, здає звітність за свою роботу і завжди вони добре складені.
Також веде санітарно-освітню роботу серед населення Броду. Проводить роз’яснювальну роботу серед вагітних, матерів, які годують грудних дітей. Кожному дасть пораду, заспокоїть, ніколи не відмовить в проханні хворого. У спілкуванні з людьми – культурна, ввічлива, користується заслуженим авторитетом серед колективу і населення. Веде громадську роботу, обиралася депутатом Брідської сільської ради попереднього скликання.
Ось що про неї говорить завідувачка амбулаторії Ганна Іванівна Вакуленко:
−Наша Марія Михайлівна чесно, добросовісно і сумлінно виконує свої обов’язки, на неї можна покластись. Робота в неї понад усе. Цим все сказано.
Такої думки і сімейний лікар Оксана Вадимівна Боремська.
Марія Михайлівна – медсестра вищої категорії, нагороджена багатьма грамотами, подяками. Разом із чоловіком виховали двох дітей. Вже мають внуків.

Михайло ЛОМАГА.