- Нове життя - https://nz-ir.com -

Україна. Незавершена війна… На захисті Перемоги

8 травня у центрі міста відзначили День пам’яті та примирення і 76-у річницю від Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Мітинг відбувся біля пам’ятника воїнам-визволителям, до якого учні Іршавського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 урочистою ходою поклали гірлянду Слави. Святкове зібрання продовжила основна колона, до якої ввійшли керівники міста, керівники ветеранських громадських організацій, учасники АТО, керівники установ та служб, організацій, громадські активісти.
Дух незламного покоління, яке перемогло нацизм, знайшов своє продовження у нинішніх захисниках, які зараз борються на Сході. Такі дні нагадують нам про страшну катастрофу, найбільш криваву і жорстоку війну в історії людства, водночас вони є застереженням того, що не можна вирішувати міжнародні проблеми збройним шляхом, агресією чи анексією.
Усі присутні вшанували пам’ять героїв, які пожертвували своїм життям заради України, хвилиною мовчання.
Міський голова Віктор Симканинець звернувся до присутніх з вітальним словом: «Я щиро всіх вас вітаю з тим, що ми маємо можливість мати свою незалежну Україну… На жаль, сьогодні кращі без перебільшення сини і дочки стоять на передовій для того, щоб захистити кожну домівку нашої держави, кожну сім’ю… Хотілося б сьогодні тим воїнам-захисникам віддати честь і відповідну шану…. Я бажаю одне: щоб мир, злагода, Божа благодать була у кожній нашій домівці, щоб прекрасна українська земля цвіла чудовими ланами, садами, а блакитне небо було над нами мирним…».
З коротким історичним екскурсом виступив директор історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець: «Ми, закарпатці, заплатили свою дуже жорстоку і трагічну ціну… Василь Галас із Лози, Василь Бровдій із Броду були розстріляні угорцями за супротив, за те, що вони любили і захищали свій край… 1941 рік нам приніс другу проблему – почалася війна, і наших хлопців масово мобілізували до угорської армії, де вони гинули в болотах, лісах, у концтаборах… Потім у жовтні почалася мобілізація до Червоної армії, і наші хлопці уже гинули на фронтах у Європі, помирали, часто воюючи один проти одного… За цю війну ми заплатили дорогу ціну… Із села Осій 22 загиблих в угорській армії, з Ільниці – більше 20-ти чоловік. Практично кожен населений пункт нашої громади втрачав своїх синів. Розуміючи суть цього свята, ми ще на один крок наближаємося до цивілізаційного, європейського світу».
Від вдячної молоді до слова запросили ученицю Іршавського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2 Аліну Шинкар, яка продекламувала тематичний вірш «Хоробрі воїни, солдати…».
Також цього дня у знак подяки та вшанування подвигу захисників вітчизни вихованці МЦПО здійснили патріотичний велопробіг, де поклали квіти до підніжжя пам’ятника воїнам-визволителям у с. Ільниця. 
На жаль, наші ветерани цьогоріч не змогли бути присутніми на заході. Бажаємо їм міцного здоров’я, чудового настрою, щастя і благополуччя. Вічна пам’ять героям полеглим у боях за свободу і незалежність нашої Батьківщини.

Богдана РЯБЕЦЬ