Версія для друку Версія для друку

ЧАС РЕФОРМ – ЕПОХА ЗМІН Наші інтерв’ю

Реформи крокують по Україні. Парафраз старого гасла для декого може звучати не завжди і в позитивному сенсі, однак мало-помалу, а вони таки йдуть. Стають зримими вони і для нас. Те що ми бачимо тепер, може у нинішньому стані не завжди сприймається. Одначе треба жити ще й надією. Між тим, від колишньої структури управління в Іршаві ми маємо декілька установ, які збереглися від колишнього району і продовжують функціонувати .
Саме до таких належить і Іршавське управління Державного казначейства. Напередодні річниці утворення цієї важливої фінансової інституції ми скористалися нагодою для інтерв’ю із начальником Державного казначейства України в Закарпатській області П.Ж Горзовим. 

– Петре Жиговичу, як починалася історія Державної казначейської служби в Іршавському районі?
– Історія зародження, становлення і розвитку казначейства багата і тривала. Ще 26 років тому слова «Державне казначейство» викликали подив. Абсолютна більшість людей, навіть з фінансовою освітою, не знали, що це орган державної влади та які його функції. Державне казначейство України було створене Указом Президента України від 27.04.1995 року №335/95 «Про Державне казначейство України». Коли мені запропонували очолити цю установу у районі Веждел.І.І.(керівник фінансового відділу) та мій начальник Попович М.М. (керівник податкової інспекції) я сам попросив небагато часу на вивчення функцій та завдань цієї нової установи. 15 лютого 1996 року Шоля І.П., начальник Головного управління вручив мені наказ про призначення начальником відділення казначейства в районі.
– За 26 років, що змінилося у Вашій роботі і що залишилося сталим?
– За ці роки дуже багато змінилося. Державна казначейська служба пройшла період розвитку та становлення. Була сформована трирівнева структура казначейських органів. Казначейство стало учасником Системи електронних платежів Національного банку України та здійснює обслуговування державного та місцевих бюджетів за доходами та видатками. Кошти державного та місцевих бюджетів, Державних фондів, розпорядників коштів та інших клієнтів були сконцентровані на Єдиному казначейському рахунку в Національному банку, що дозволило здійснювати управління бюджетними коштами, надавати позички місцевим бюджетам, у яких виникають тимчасові касові розриви, розміщати вільні кошти на депозитних рахунках. За останні роки введено в дію декілька електронних сервісів, які дуже змінили роботу і відносини з клієнтами. Введено в дію систему дистанційного обслуговування Клієнт Казначейства – Казначейство. На сьогодні нами заключено 100% договорів на обслуговування, але майже половина клієнтів не готова технологічно чи морально переходити на обслуговування дистанційно. Введено подання електронної звітності Є-Звітність. Всі наші розпорядники бюджетних коштів подають бюджетну та фінансову звітність засобами електронного зв’язку – дистанційно. Що стосується Іршавського казначейства, то за ці роки ми змінили чотири приміщення: починали в СПМК-23, де зараз розміщено управління соціального захисту населення, потім в будинку побуту на четвертому поверсі, далі була будівля міської ради і в 2003 році для казначейства Кабінет Міністрів викупив будівлю колишнього банку «Україна» по вул. Шевченка,40. На сьогодні маємо свою будівлю, ще і надаємо в оренду приміщення Приватбанку і Пенсійному фонду. Чисельність працівників з 6 чоловік на початку збільшилася до 15 на сьогодні. Ми починали без жодного комп’ютера а на сьогодні практично всі процеси в діяльності казначейства комп’ютеризовані.
– Як вплинула територіальна реформа на структуру і кількість клієнтів Вашої установи і які територіальні громади Ви обслуговуєте?
– Зрозуміло, що з територіальною реформою змінилася і структура наших клієнтів. В першу чергу в грудні 2020 року ліквідовано 20 сільських та одна Іршавська районна рада, ліквідована Іршавська районна державна адміністрація і її відділи: фінансовий, культури, освіти, соціального захисту населення та деякі одержувачі коштів районного бюджету. В той же час в новоствореній Білківській та діючих Іршавській, Зарічанській, Довжанській та Кам’янській територіальних громадах створені нові фінансові відділи, відділи освіти, культури, здоров’я, молоді та спорту, опорні школи ЗОШ І-ІІІ ступенів, музичні школи окремими розпорядниками коштів бюджету. В минулому 2020 році у нас було 120 клієнтів казначейства, а станом на 01 квітня 2021 року маємо 104 клієнти. Але клієнтська база постійно збільшується.
– Нещодавно пройшла інформація, що Іршавське казначейство оголосило конкурс на заміщення чотирьох вакансій на сайті НАДС та сайті ДКСУ?
– 30 березня 2021 року, після надання дозволу Кабінетом Міністрів України на проведення конкурсів на заміщення вакантних посад державної служби, ми розмістили оголошення на сайтах НАДС та ДКСУ про проведення конкурсів на заміщення двох вакантних посад категорії «Б»: начальника відділу бухгалтерського обліку та звітності – головного бухгалтера та завідувача сектору реєстрації та роботи у сфері надання кваліфікованих електронних довірчих послуг Іршавського казначейства та дві посади категорії «В»: провідний спеціаліст сектору реєстрації та роботи у сфері надання кваліфікованих електронних довірчих послуг та спеціаліст бухгалтерії. Термін подачі документів був до 06 квітня 2021 року до 17.00 години. Подали документи 4 кандидати: двоє на посаду начальника відділу-головного бухгалтера і двоє на посаду завідувача сектору. В даний час проводиться третій етап конкурсу. На посади спеціалістів ніхто документи не подав.
– Фахівці яких спеціальностей необхідні для роботи в казначействі?
– В першу чергу по напрямку нашої діяльності. Це спеціальності: «Бухгалтерський облік» та «Фінанси» і, які мають ступінь від магістра до бакалавра в залежності від посади.
– Що змінилося в підпорядкованості Іршавського управління казначейства?
– Територіальна реформа не могла не зачепити і казначейську систему. Ми в стані реорганізації, але не так сильно нас затронула, як наших колег з інших державних служб. По нашому управлінню тільки зміниться назва. З управління казначейства в Іршавському районі буде назва Іршавське управління ДКСУ ГУДКСУ у Закарпатській області. В підпорядкуванні Іршавського управління Державного казначейства нічого не змінилося. Ми залишаємося окремою юридичною особою та структурним підрозділом Головного управління Державної казначейської служби України у Закарпатській області.
В переддень 26-ої річниці казначейства хочеться подякувати за співпрацю Головам територіальних громад, колегам з фінансових управлінь територіальних громад та податкової інспекції, нашим шановним розпорядникам коштів державного та місцевого бюджетів. Необхідно також подякувати за нелегку працю колегам-казначеям. Відзначити багаторічну працю та значний внесок у становлення казначейської служби в районі Пишної Л.М., Гаджега В.М., Федоранич М.В., Лакатош Т.П., Лялюк О.М., Луцак Н.І. та Поштак В.М.
На завершення вітаю своїх колег з 26-ою річницею створення Державного казначейства України. Казначей – це окрема професія. Це і бухгалтер, і економіст, і юрист, і багато хто ще! Всім міцного здоров’я, морального і матеріального задоволення від роботи, поваги від клієнтів, стабільності та впевненості у завтрашньому дні. Ще раз, колеги, зі св’ятом!

Розмову вів Михайло ІСАК

Ваш отзыв

Ваш коментар