- Нове життя - https://nz-ir.com -

РОБОЧІ ГОРИЗОНТИ

У Білківській сільській раді – свого часу чи не єдиній на території колишнього Іршавського району розпочали надавати певний спектр адміністративних послуг, якими опікувався державний реєстратор. Про те, як усе це відбувалося та на що спрямовує свої зусилля Центр надання адміністративних послуг згаданої сільради нині, розмові з Білківським сільським головою Василем Зейканом.
– Василю Семеновичу, розкажіть, будь ласка, з чого усе починалося.
– Чесно кажучи, завжди з розумінням ставився до обурення односельців, коли їм доводилося за одним свідоцтвом чи ще якимось документом оббивати пороги кількох установ районної влади. Усвідомлював, що так не має бути, але для позитивних змін у цьому напрямку необхідні були зміни, які приймали на державному рівні. Вже на початку 2019 року стало чітко зрозуміло, що процес децентралізації адміністративних послуг є незворотнім. Саме ці два ключові моменти, вказані вище, й підштовхнули не гаяти часу й наполегливо взятися за створення підрозділу, який би надавав адміністративні послуги в сільраді. Завдяки такому підходу, образно кажучи, ми вбивали двох зайців. По-перше, білківчани могли відповідну послугу отримати в рідному селі, тому їм не треба було нікуди їхати. По-друге, за надання таких послуг стягується певна плата. І ці кошти наших односельців залишалися вже у сільському бюджеті.
У першій половині 2019 року сільрада подала заявку на участь у четвертому раунді відбору громад для створення та модернізації центрів надання адміністративних послуг у рамках програми «U-LEAD з Європою». Фахівці вивчили спроможність Білківської ТГ у реалізації згаданого проєкту. Було підписано ряд визначальних документів, що регламентують діяльність ЦНАП, здійснено ремонт приміщення, запланованого під Центр надання адміністративних послуг. І ось днями цей структурний підрозділ урочисто відкрито.
Неодноразово фахову допомогу нам надавав експерт з децентралізації влади та координатор цього проєкту Іван Дем’янчук. Також з приводу нюансів роботи центру часто консультували керівник Закарпатського регіонального офісу програми «U-LEAD з Європою» Микола Сюсько, радник з муніципальних послуг Закарпатського центру  розвитку місцевого самоврядування  програми «U-LEAD з Європою» Павло Рябоконь.
– Наскільки знаю, у сільрадах, які приєдналися до Білок, спеціалісти теж надаватимуть адміністративні послуги. Як це відбуватиметься?
– Минулого року ми документально передбачили потребу створення віддалених робочих місць. Йде мова про села Імстичово, Луково, Малий Раковець та Великий Раковець. Зрозуміло, що це зроблено для того, аби мешканці всіх населених пунктів нашої громади змогли отримати основні й найбільш затребувані послуги у рідному селі, зокрема з реєстрації місця проживання та соціального забезпечення. Наразі триває робота щодо під’єднання всіх цих населених пунктів до відповідного комп’ютерного програмного забезпечення, яке вже підключено у центральному офісі ЦНАП сільради.
– Виходить, формування ЦНАП уже на стадії завершення…
– Основну частку цієї роботи зроблено. Але на згаданий центр незабаром чекає низка нововведень. Нині все ще окремі адміністративні послуги надаються іншими структурними підрозділами сільради та органами державної влади. Скоро і вони здійснюватимуться через адміністраторів ЦНАП. Як бачимо, фахівці Центру надання адміністративних послуг повинні продемонструвати характер, знання та вміння, як належно взаємодіяти із мешканцями громади. Переконаний, що наш успіх залежить як від працівників сільради, так і від кожного жителя ТГ, адже ми об’єднані спільною метою – розбудовувати усі наші села. Взаємна повага один до одного тільки сприятиме тісній та ефективній співпраці.
– Думаю, актуальною є гласність роботи ЦНАП. Важливо, аби жителі громади знали про його діяльність. Що робиться в цьому напрямку?
– З початку цього року повноцінно запрацював сайт Білківської сільської ради, який доступний в інтернеті. На вказаному веб-ресурсі інформуємо громадськість про події, які відбуваються за участі працівників сільради, а також загалом про діяльність органу місцевого самоврядування. На сайті є окремий розділ «ЦНАП». Тут відвідувачі можуть почерпнути для себе всю необхідну інформацію, яка стосується згаданого структурного підрозділу сільради. Створено окрему групу у соцмережі «Фейсбук», що має назву «Центр надання адміністративних послуг Білківської сільської ради». В цій групі теж оперативно подаються публікації щодо роботи ЦНАП.

Розмовляв Іван КОПОЛОВЕЦЬ.