- Нове життя - https://nz-ir.com -

День сміху – історичні жарти

Першого квітня можна, звичайно, банально насипати солі в чай замість цукру, або сказати начальнику на роботі «Іване Івановичу, у вас біла спина». Однак є набагато більш оригінальні варіанти жартів, а ще й такі, що увійшли в історію.
Тимчасові труднощі. Першого квітня 1980 року телеканал ВВС заявив, що всесвітньо відомий годинник Біг-Бен буде перероблений з механічного в електронний. Нібито, щоб не відставати від технічного прогресу. Поки лондонський офіс каналу «розривався» від дзвінків обурених глядачів, японське відділення ВВС, додало, що застарілі стрілки будуть продані першим чотирьом слухачам, які зателефонують до студії. Першим прорвався японський матрос, що послав азбукою Морзе свою заявку на телетайп компанії.
Акулячий експеримент. У День сміху 1981 року газета Herald News повідомила читачам, що в три Мічиганських озера будуть випущені дві тисячі прісноводних акул у рамках біологічного експерименту. Вчені збираються з’ясувати, чи виживуть хижаки в холодному кліматі Мічигану. На цю добру справу, за словами газетярів, уряд вже виділив півтора мільйона доларів. «Ймовірно, незабаром ми станемо свідками різкого скорочення рибної популяції, – зазначав у статті представник Національної асоціації біологів, – так як середня акула з’їдає 10 кілограмів риби в день». Найбільше в цій історії постраждала ні в чому не винна Національна асоціація біологів, якій протягом тижня прийшло кілька десятків посилок з дохлою рибою.
Демонтаж Ейфелевої вежі. Замітка про підготовку до демонтажу Ейфелевої вежі, опублікована в газеті Le Parisien 1 квітня 1986 року, стала шоком для парижан. У газеті повідомлялося, що уряд вже ухвалив рішення про перенесення конструкції в французький Діснейленд, а на старому місці буде будуватися стадіон для майбутніх Олімпійських ігор.
Земля-годувальниця. Після того як в 1877 році Томас Едісон винайшов грамофон, не тільки його дружина, а й вся інша Америка повірила, що його геніальності немає меж. Тому, коли в 1878 році газета Graphic заявила, що Едісон виготовив апарат, який перетворює землю в висококалорійну їжу і завдяки якому про проблему голоду можна забути, багато людей охоче повірили. Кілька тижнів потому газеті під тиском адвокатів винахідника довелося дати спростування. Крім нескінченних відвідувачів, в його резиденцію кілька разів проникали злодії, які намагалися викрасти диво-апарат і, ймовірно, нагодувати весь світ.
Плутон нам друг. У 1976 році британський астроном Патрік Мур, виступаючи в ранковому ефірі радіостанції ВВС 2, повідомив слухачам, що о 9.47 відбудеться унікальне астрономічне явище, яке кожен охочий може випробувати на собі. Планета Плутон, пояснив видатний вчений, повинна пройти за Юпітером, що породить гравітаційну аномалію. І якщо в 9.47 підстрибнути, то людина відчує легкий політ. Вже за хвилину після «аномалії» на ВВС 2 почали надходити сотні дзвінків від слухачів, які стверджували, що вони зазнали обіцяне відчуття польоту. А одна із слухачок сказала, що вона і одинадцять її друзів злетіли зі стільців і трохи політали по кімнаті.
Підбірка підготована за матеріалами інтернет-видань «Мaxim» та «Sputnik».

Богдана РЯБЕЦЬ