- Нове життя - https://nz-ir.com -

Рятувальники нагадують: на всіх паліїв сухостою очікує суворе покарання

Цієї весни пожежі в екосистемах Закарпаття вийшли з-під контролю. Громадяни ігнорують рекомендації рятувальників і продовжують самовільно випалювати сміття й суху рослинність. Як наслідок – масштабні загорання, що призводять до непоправної шкоди довкіллю та знищення майна людей.

Тільки минулого тижня повідомлялося про пожежу сухої рослинності на відкритій території в Хустському районі, яка захопила і півгектара території природного заповідника “Долина нарцисів”. Але вчорашній випадок вийшов за будь-які межі: через дії невідомого палія від сухостою загорілися два незаселені багатоквартирні будинки житлового комплексу в с. Теребля Тячівського району. Збитки й так чималі, однак якщо лише припустити, що в квартирах мешкали б сім’ї – могло би йтися вже і про людські жертви.

Тож ми в черговий раз закликаємо закарпатців утриматися від застарілої практики випалювання сухостою, адже існує чимало безпечних для довкілля способів знайти раду зі сміттям і сухою рослинністю. І нагадуємо, що на всіх паліїв очікують нові збільшені штрафи – до 6 тисяч гривень за випалювання рослинності та її залишків, і до 12 тисяч за ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду. На двох закарпатців уже склали протоколи про адміністративне правопорушення та наклали штрафи за підпал сухостою – і на решту паліїв очікує те ж саме.

У ДСНС України у Закарпатській області