Версія для друку Версія для друку

Ні хвилини без смартфону

Сучасні діти, які народилися на початку нульових, уже не можуть уявити своє життя без смартфонів та інтернету. «Покоління альфа», «діти мережі», «Google babies», саме так ми називаємо молодь, що зараз крокує нога в ногу з новітніми технологіями.
– На, іди дивися мультфільми! – і гаджет уже в руках дошкільняти, поки мама переглядає серіал. Звичайно ж, так простіше, адже яскраві картинки за мить привертають увагу малечі, і година спокою гарантована. Більшість дітей ще не вміють читати, та, навіть, повноцінно говорити, але вже можуть користуватися YouTube та самостійно обирати відео, яке хочуть подивитися. Та які наслідки такого раннього захоплення смартфонами та інтернетом загалом?
Про це розповідає Наталія Ільканич – дитячий психолог Іршавського відділення комунальної реабілітаційної установи.
– Зараз інтернет, зокрема, через смартфони, є частиною нашого життя, тож як надмірне використання гаджетів відображається на психологічному і фізичному стані дитини?
– Для дітей дошкільного віку не рекомендовано використовувати комп’ютери й телефони взагалі. Чому? По-перше, це дуже погано впливає на зір, загальний фізичний стан. По-друге, негативно позначається на психологічному здоров’ї. У малечі ще не сформована стабільна нервова система, що призводить до надмірного збудження та надлишку енергії. Максимальний час використання інтернету для дошкільнят – 20 хвилин на день. Початкова ланка – 30-40 хвилин. Зараз через дистанційне навчання, цей час звичайно більший. Тому варто робити перерви, виконувати спеціальну зарядку для очей, шиї, контролювати правильність постави. Якщо дитина сидить нерівно, то в неї може початися головний біль, передчасна втома.
– Чи є різниця в розвитку між тими дітьми, хто використовує інтернет дозовано, і тими, хто не має обмежень?
– Однозначно та дитина, яка багато сидить в інтернеті, не читає стільки книжок і не розвивається так, як це роблять інші. Бо в неї на це просто не вистачає часу. Плюс технологій в тому, що тут ми можемо наочно познайомитися з тим, що не прочитаємо в підручниках. Проте, батькам варто завжди контролювати, як саме дитя проводить час за монітором, скільки часу витрачає і що дивиться.
– Як відволікти дитину від надмірного захоплення гаджетами?
– Хочу почати з того, що розваги в інтернеті повинні закінчуватися за дві години до сну. Часто кажуть: «Моя дитина не може заснути без мультфільмів». Врешті-решт вона лягає спати не від гаджетів, а від того, що нервова система вже не витримує і в неї, начебто, «сідають батарейки». Щоб відволікти чадо, потрібно, у першу чергу, налагоджувати контакт: вийти прогулятися в ліс, парк, піти до річки. Не варто забувати про настільні ігри, яких зараз дуже багато. Це буде корисно як для розвитку, так і для зближення сім’ї.
– Чи є обмеження доступу до телефону дієвим покаранням? Які наслідки?
– Коли ми даємо дитині в руки телефон, то завжди повинні наголошувати на тому, що це ненадовго. Щоб не було істерик, треба одразу попереджати про обмежений час користування, а потім нагадувати: «У тебе залишилося 10 хвилин. Ти не забув (-ла)?» Це потрібно для того, щоб дитина, яка дивиться мультфільм, могла спокійно закінчити свій процес. Повністю різко забирати гаджети, шантажувати цим – абсолютно неправильно.
– На сайті електронних петицій було зареєстровано звернення, де авторка пише: «Прошу обмежити доступ до продажу телефонів/планшетів для дітей… Діти через інтернет і телефони тупіють і нічого не хочуть знати». Що ви думаєте з цього приводу?
– Якщо використовувати інтернет правильно, то тут навпаки можна дізнатися багато нового, цікавого. Зараз наші діти більш розвинуті, ніж це було 10-15 років тому. Вони побачили в мережі якийсь експеримент, як вони кажуть «лайфхак», і вже біжать його повторювати. Але, все ж таки, не забуваймо про контроль…
– Соціальні мережі – ілюзія задоволення реальних потреб. Ви погоджуєтеся з цим?
– На жаль, у наш час люди більше почали спілкуватися в соціальних мережах, ніж в реальному житті. Діти замінюють живу розмову віртуальною. Чому? Бо у вигаданому світі немає ніяких проблем. Усі реальні комплекси у інтернеті просто зникають. Тут вони не бояться, не соромляться, стають більш розкутими, а потім, коли виходять на вулицю, часто навіть забувають, як треба вітатися.
– Чи доречно знайомити дитину зі смартфоном, поки вона не почне говорити? Чи може ранній перегляд мультфільмів вплинути на розвиток мовлення?
– Категорично ні. Дитина може не спати вночі, погано їсти, вередувати, а батьки навіть не зрозуміють, у чому причина. Вона ще не розуміє зміст і сенс, а просто бачить яскраву картинку, яка її збуджує. Щодо поганого мовлення, то причиною може бути те, що батьки замінили технологіями реальне живе спілкування.
– Як розпізнати, що в дитини залежність від смартфона/комп’ютера?
– Постійний головний біль, сухість у очах, сонливість – це вже перший дзвіночок. Дитина не спілкується з друзями або не має їх взагалі, не виходить гуляти, подихати свіжим повітрям – це друге. Третє – зникає апетит, їй не потрібно ні їсти, ні пити, головне, щоб був інтернет. Далі погіршення сну, бо через надмірне збудження головного мозку і нервової системи, дитина не може повністю розслабитися і заспокоїтися. З’являється апатія, не бажання проводити час з батьками. У такому випадку потрібно звертатися до спеціалістів. Різко забирати телефон не можна, варто поступово зменшувати час користування. Спочатку на 5 хвилин, потім на 10, 15… У свою чергу, замість інтернету варто захопити дитя чимось іншим. Я не вірю, що коли мама скаже: «Дивися, я тобі купила нові фарби, давай разом малювати», – то у відповідь почує відмову.
– Побутує думка, що сучасні діти слідують, а не ведуть за собою. Це так?
– Рольові ігри навчають нас жити, розвивають уяву. Раніше діти завжди в них грали, а в інтернеті вони вже знають, що буде потім, копіюють. Не розвивається увага, пам’ять, мислення, бо тут ми маємо все готове. Тому навіщо придумувати щось своє, якщо можна повторити?
Можемо підсумувати, що батькам варто більше часу приділяти дітям, частіше бувати на свіжому повітрі і обов’язково за дві години до сну вимикати всі гаджети. Наталія рекомендує обрати книжку, лягти поруч з малечею і почитати їй казку, що буде корисним як для розвитку, так і для спокою й хорошого сну.

Розмову вела
Богдана ШМУЛИГА.

Ваш отзыв

Ваш коментар