Версія для друку Версія для друку

Червоними і чорними нитками…

Боржавська долина здавна славиться талановитими людьми. Вони власноруч виготовляють одежу, прикрашають свої оселі рушниками, подушками, килимами. Кожна молода дівчина вчилась вишивати, ткати, прясти, плести, готувала своє придане до весілля. Особливо популярною незмінно залишається художня вишивка хрестиком, гладдю, мережкою, веселковими барвами переливаються вироби народних майстрів.
До таких народних талантів належить Іляна Войнарович. Вона народилася 19 березня 1956 року в селі Нижні Ремета на Берегівщині. Закінчила середню школу, Мукачівський радгосп-технікум. Працювала службовцем на різних посадах Іршавщини, та потяг до мистецтва ніколи не покидав її.
Близько 40 років вона присвятила любимій вишивці. Це картини з квітами, зображення тварин, пейзажі, натюрморти, картини на релігійну тематику, рушники, сорочки, серветки, все за що вона береться, виконано з любов’ю, з душею, зі смаком та високою майстерністю.
Член об’єднання художників та майстрів народної творчості «Колорит Боржави». Мисткиня брала участь у районних фестивалях вертепів та колядницьких колективів «Іршавський бетлегем», ковальського мистецтва і народних промислів «Гамора», фестиваль творчих особистостей з обмеженими фізичними можливостями «Повір у себе», фестиваль-реконструкція «Dovhe Castrum Fest», районних акціях «Тобі, Україно!», «Красується писанка Іршавщини», «Весняна мозаїка» – виставка робіт жінок народного об’єднання, виставка-продаж на святкуванні днів сіл, м. Іршава, санаторій «Боржава», благодійно-мистецька акція «Світ без меж», учасник Всеукраїнської виставки робіт людей з інвалідністю з нагоди 25-річчя від дня створення «Союзу організації інвалідів України» (Верховна Рада) 2016 р., участь в обласній виставці робіт людей з фізичними вадами (обласна адміністрація 2016-2017 р.), лауреат ІІІ-го ступеню відбіркового туру обласного етапу всеукраїнського фестивалю-конкурсу творчих осіб з обмеженими фізичними можливостями «Барви життя» м. Ужгород 2016-2018 р.р., ювілейна персональна виставка 2016 р., РБК, всеукраїнський фестиваль творчих осіб з інвалідністю «Барви життя», м.Київ 2017 р.
До свого 65-річчя майстриня підготувала доробок який налічує 65 творів. Вона повна сил та енергії мріє виконати, ще багато нових робіт, щоб радувати своїх дітей, онуків, рідних та близьких і просто поціновувачів її таланту і працелюбності. Нехай її життєва дорога буде щасливою і барвистою як і її твори.

Василь Філеш,
голова народного об’єднання художників та народних майстрів «Колорит Боржави»
член Національної Спілки
художників України .

Ваш отзыв

Ваш коментар