- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЮВІЛЕЙНИЙ КРОК НА ШЛЯХУ ДО БОГА

Щира молитва – миро на душу. Завдяки їй Господь витер сльози не на одному згорьованому обличчі, вселив віру у власні сили і світле майбутнє не в одного зболеного християнина. І в цьому чудодійному звершенні часто-густо не обходиться без участі священника за покликанням. Білківчани таким вважають і священнослужителя Петро-Павлівського православного храму Іоанна Лупака, котрий днями відсвяткував 15 років хіротонії, тобто висвячення у духовні пастирі. Тридцять першого січня з цієї нагоди у згаданому Божому домі відбулася святкова літургія.
Розділити радість з ювіляром прийшли як місцеві віряни, так і поважні гості. Митрополита Мукачівського та Ужгородського Феодора з хлібом зустрів сумлінний прихожанин храму та активний учасник церковного життя Роберт Горзов. З нетерпінням на цю зустріч чекало й чимало православних білківчан. Матушка Наталія вручила владиці букет квітів. Дітки мило розповіли кілька чудових віршів. Відтак розпочалася Служба Божа.
Під час богослужіння отцю Іоанну було вручено церковні нагороди. Відтепер він може здійснювати літургію з відкритими Царськими воротами до молитви «Отче наш». Отримав священник-ювіляр й грамоту від Мукачівської єпархії за заслуги перед Українською православною церквою та благодійність.

SONY DSC

Вітаючи о. Іоанна з ювілейною річницею священицького шляху, митрополит Феодор зазначив, що молодий духовний пастир має авторитетного і шанованого у Мукачівській єпархії наставника — о. Георгія Чулея. На його очах зростав фізично та міцнів духовно. Учитель подарував йому два нагрудні хрести, у вітальному слові теж не приховував радості за свого учня. Зокрема, о. Георгій висловив глибоке переконання, що о. Іоанн не похитнеться в любові до Господа та вірі у нього.
Від імені церковного жіночого хору з таким приємним ювілеєм священника привітала Ольга Василець.
Насамкінець винуватець урочистого богослужіння щиро подякував усім за привітання та подарунки.
Іван Іванович Лупак народився у благочестивій християнській сім’ї у селі Білки. Його дід понад десять років прислуговував у місцевому православному Петро-Павлівському храмі, а батьки регулярно відвідували церкву, віддано молилися Богу. Після здобуття повної середньої освіти вступив у духовне училище у селі Великі Ком’яти, що на Виноградівщині. У цьому закладі вчився два роки. Відтак став студентом третього курсу Київської духовної семінарії. По закінченні цього закладу одружився з благочестивою дівчиною з Білок Наталією Євгенівною Горзов. Першого серпня 2005 року, на свято Серафима Саровського у Приборжавському, преосвященнійшим єпископом Агапітом був рукоположений у сан диякона. А через півроку цей же єпископ у кафедральному соборі Мукачева на честь ікони Божої Матері Почаєвської висвятив Івана Івановича Лупака на священника.
Отець Іоанн керує недільною школою при храмі, а також до десяти років викладає уроки духовності в Білківській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, директором якої є Петро Васильович Чорба.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ.