Версія для друку Версія для друку

Аналіз виконання бюджетів ТГ Закарпаття за 2020 рік

Закарпатський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою» підготував короткий аналіз виконання бюджетів ТГ (територіальних громад – ред.). Закарпаття за 2020 рік.
Зауважимо, що йдеться про аналіз виконання дохідної частини бюджетів Закарпатських ТГ, які протягом 2019-2020 років перебували на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом у невеликому складі. Адже вже наступні дані будуть наведені по усім 64 територіальним громадам області.
Протягом минулого року 7 територіальних громад області перебували на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом. Для порівняння річних показників із показниками 2019 року, було виділено 6 ТГ. Відсутність Мукачівської громади у нашому аналізі пояснюється тим, що протягом 2019 року вона провадила бюджетний процес виключно як місто обласного значення.
Отже, доходи загального фонду (без врахування міжбюджетних трансфертів) бюджетів 6 ТГ, які перебували на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом за підсумками виконання дохідної частини за 2020 рік на 1,4 %, або на 4,7 млн.грн., більше ніж за 2019 рік. Аналогічний показник для всіх місцевих бюджетів Закарпатської області склав +4,4%, а загалом, по Україні +5,4% (Довідка Міністерства фінансів України).
У розрізі ТГ за аналізований період, приріст доходів загального фонду (без трансфертів) у відсотках до 2019 року зберігся у більшої частини аналізованих громад – Вільховецькій +16,7%, Тячівській +2,9%, Полянській +2,6% та Баранинській +1,3%.
Щодо динаміки одного із основних видів надходжень громад – ПДФО, то вона склала +2,5% до попереднього року.
Цей показник на рівні всіх місцевих бюджетів області та загальнодержавному рівні становив відповідно +6,6% та +7,5% (Довідка Міністерства фінансів України).
У розрізі ТГ, даний показник має позитивну динаміку до минулого року у трьох з шести аналізованих ТГ. Найвище значення приросту +24,7% належить Вільховецькій ТГ.
Динаміка надходжень місцевих податків і зборів у цілому по 6-ти ТГ за підсумками 2020 року склала + 2,8%.
У розрізі ТГ цей показник має позитивну динаміку у більшої частини ТГ області, а саме Вільховецької (+12,5%), Тячівської (+11,7%), Баранинської (+8,2%) та Іршавської (+2,4%) ТГ. 


Олена Кузьмич,
експертка з висвітлення Програми «U-LEAD з Європою».

Ваш отзыв

Ваш коментар