- Нове життя - https://nz-ir.com -

Свято єдності та патріотизму фоторепортаж

Двадцять другого січня відзначаємо День Соборності України. Це те свято, яке нам нагадує про вікопомні події в нашій історії. Багатовікові прагнення українців мати незалежну державу справдилися.
Що ж представляє собою це свято? Саме цього дня у 1918 році Українська Центральна Рада, яка раніше взяла курс на утворення самостійної нашої держави, офіційно проголосила про створення УНР. Більшовицьке військо з цим не погоджувалось і почало наступ на Україну, її столицю в тому числі. У Києві опір їм чинили молоді київські гімназисти. Бої тривали понад 5 годин. Зрештою, кияни відступили. В чому ж особливість та історичність цього бою? Все ж збройне повстання вдалося придушити та навести порядок у Києві. І, до речі, українська делегація встигла укласти Брестський мирний договір, згідно з яким УНР визнано незалежною, рівноправною державою.
Цього дня в Іршаві біля пам’ятного знаку борцям за свободу і незалежність України, Героям Небесної сотні та загиблим в АТО відбувся велелюдний мітинг. Участь у заході взяли голова Іршавської РДА Іван Завидняк, голова Іршавської ОТГ Віктор Симканинець, представники громадських організацій, керівники структурних підрозділів та установ,  правоохоронних органів й громадськості. Ведуча заходу Марина Максим оголосила мітинг відкритим. Пролунав Гімн України. Відтак учасники зібрання поклали до підніжжя монумента квіти та вшанували загиблих хвилиною мовчання. Панахиду за ними відслужив священник греко-католицького храму Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Іршава Іван Бунзяк.

SONY DSC

Після цього слово надали керівнику історико-краєзнавчого музею Андрію Світлинцю. Він розповів чимало цікавих історичних фактів того часу, які мали місце в Україні, на Закарпатті та на території нашого краю. За його словами, наприкінці грудня 1918 року до уряду ЗУНР звернулися представники русинів із Марамороша з проханням приєднатися до Галичини. Восьмого січня відбулося повстання у Ясінях, в результаті якого проголошено Гуцульську народну республіку. Двадцять першого січня 1919 року у Хусті був Всенародний конгрес угорських русинів, у якому взяли участь 420 делегатів із 175 сіл й містечок краю. Тут були представлені й села Іршавщини. Від Великого та Малого Раківців був знаменитий у майбутньому лікар Олександр Фединець, від Дешковиці – Іван Балега.
На завершення мітингу народний хор «Мелодія», керівником якого є Оксана Сідор, виконав молитву за Україну. Це надало заходу більшої урочистості, посилило нотки патріотизму.
Хай живуть героїчні сторінки нашої історії! Такі мітинги не дають її джерелу замулитися…

Іван КОПОЛОВЕЦЬ.