Версія для друку Версія для друку

Кожен внесок – крок до здорового життя

Тендітна клітинка вмирала у тілі,
Нічого страшного, прийшов її час.
Сусідки в жадобі своїй, знахабнілі,
Створили страшний мутаційний каркас.
Імунно-бійці проривали тенета,
Бороли завзято проростки пухлин,
Ніякого сенсу… Кривава вендета,
Відбита промінням дзеркальних вітрин.
Під внутрішній стогін, здорові клітини
Послали тривогу на весь організм.
Та пізно кричати, пропали хвилини,
Запущено знищення вже механізм.
Отак без спадковості, просто з нічого,
Вступаєш у еру страшної чуми.
Немає страховки від вироку злого,
Й дороги не видно з цієї пітьми.
Вкотре доводимо, що вихід є завжди.  

Якщо є співчуття, порозуміння і милосердя у серці. «Розтопи своє серце – допоможемо дітям разом». Як усе починалося? Ідея започаткувати таку хорошу акцію виникла у відомої співачки Віталіни Кізляк-Остапчук з Осою. Вона розповіла мені, що добре було б зробити щось для онкохворих діток. Я відразу її в цьому підтримав. Навіть не думав на той час, що акція буде мати продовження. Її дуже важко організовувати. Не так легко пробудити в людях милосердя, доброту, чуйність та співчуття.
Вже десятий рік поспіль, на теренах Іршавщини проходить акція. Вона є незмінною в осінній період, триває збір коштів один місяць і в кінці листопада або на початку грудня проводиться підсумковий концерт. Будь-яка сума, яка нам анонімно чи відкрито надходить (до лічильної комісії), оголошується на підсумковому концерті зі сцени. До речі, кожен, хто прийшов на акцію, також може разом з нами підрахувати кожну копійку.
Хочеться поділитись статистикою за увесь час: 2011 рік зібрано 50270 грн., 11 діток отримали по 4570 грн.; 2012 рік зібрано 51579 грн., 11 діток отримало по 4689 грн.; 2013 рік зібрано 78012 грн., 9 діток отримало по 8668 грн.; 2014 рік зібрано 110700 грн., 10 діток отримало по 12 300 грн.; 2015 рік зібрано 161 423 грн., 10 діток отримало по 16142 грн.; 2016 рік зібрано 175 480 грн., 10 діток отримало по 17548 грн.; 2017 рік зібрано 27006 грн., 10 діток отримало по 27006 грн.; 2018 рік зібрано 339 000 грн., 12 діток отримало по 28250 грн.; 2019 рік зібрано 525 975 грн., 15 діток отримало по 35 065 грн. Щоразу кількість коштів, які вдається зібрати, є більшою. Це не може не радувати. За дев’ять років було зібрано 1 519 445 грн. Більше півтори мільйона гривень.
Доки ні в кого не трапилася якась біда, до тих пір не розуміємо, як це важливо! Швидкоплинність життя та власні проблеми не дозоляють нам помічати страждання та біду, яка торкнулася наших земляків. Щороку ми вкотре доводимо, що немає чужої біди – є наша байдужість, а любов і милосердя, співчуття та усвідомлення цього рухають нами і всі разом спільними зусиллями ми вселяємо надію у серця батьків, які дивляться на страждання своїх дітей.
З кожним роком, на жаль, кількість онкохворих дітей зростає. Хочеться вірити і віримо, що з часом ситуація буде кращою. Кожен маленький іршавчанин, який занедужав потребує нашої уваги. Адже всі дітки мають право на радісне дитинство. В їхніх оченятах ще стільки незвіданого, стільки цікавості і вогню, але сповільненими і дуже жорстокими кроками доля віддаляє їх від щасливих дитячих буднів. І перед ними новий блок «хімії», випадіння кучериків, аналізи, незрозумілі вислови лікарів і тривожні очі їхніх батьків.
У теперішній складний для України час, коли щохвилини весь світ бореться з пандемією COVID-19, ми всі разом складаємо руки у молитві до Бога, просимо миру і спокою українській землі та здоров’я кожному українцю. Водночас, серед нас є сім’ї, для яких кожен день, кожна хвилина, це ще й боротьба за життя та здоров’я маленької дитини. Це сім’ї нашого району, до яких постукала невимовна біда, − онкологічне захворювання у дитини – і вкрай потребують нашої підтримки. Сьогодні, на жаль, реалії такі, що один день життя онкохворого маляти коштує чималих коштів.
Рак – не вирок, але лікування часто не під силу родинам. Його можна подолати, але для цього необхідні чималі кошти. Цогоріч 13 маленьких іршавчан мріють про щасливе дитинство, будують плани на майбутнє, але, на жаль, їх життя під великою загрозою. Наймолодшій дівчинці − 5 років, а старшому з цих дітей виповнилось 18 літ. На превеликий жаль доводиться констатувати, що рак забрав життя дев’ятирічного хлопчика у 2014 році, перестало битися сердечко п‘ятирічної дівчинки в липні 2017 році, 2018 року ще одна втрата − восьмирічного хлопчика з раком головного мозку.
Вже багато років з власної ініціативи нас підтримує майстер своєї справи, кондитер Юрій Блажин. Є більш приємним, що кожного року збільшується кількість відомих артистів які долучаються до акції. Вже вдруге проводиться фотовиставка як аукціон-продаж, вперше цього року вона пройде в обласному центрі. Хочеться, щоб у ній брало участь якомога більше жителів Іршавщини, щоб кожен маленький житель району був здоровим.
Щиро вдячний кожному, хто долучився, хто не залишився осторонь і не був байдужим. Ми вкотре доводимо, що наша єдність та бажання допомогти і підтримати зможуть здолати будь-які негаразди, а головне − подарують дітям шанс на життя без жахливої хвороби. Завдяки вашій допомозі діти ще на крок наблизились до здійснення своєї найбажанішої мрії − повноцінного життя без важкої хвороби. Крім того, дякую всім за віру в мене та в кожного з нас за підтримку вже протягом не одного року. Щиро вдячний за довіру, намагатимусь і надалі не підвести свою рідну Іршавщину, яку люблю всім серцем. Пам’ятайте! Рак не пішов на карантин!

Юрій Буряс,
директор Іршавського міського Центру позашкільної освіти.

Ваш отзыв

Ваш коментар