Версія для друку Версія для друку

Відбувся мітинг з нагоди Дня Гідності та Свободи

20 листопада у центрі міста Іршави відбувся урочистий мітинг з нагоди Дня Гідності та Свободи на честь двох видатних подій в історії нашої країни: Помаранчевої революції (2004 року) і Революції Гідності (2013 року).
У заході прийняли участь керівники району, працівники установ і служб району, представники правоохоронних органів. До Пам’ятного знаку «Борцям за свободу і незалежність України, Героям Небесної Сотні та загиблим в АТО» було покладено квіти та лампадки. 
З коротким історичним екскурсом виступив директор районного історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець. Нижче подаємо його виступ. 

Революційні події, які відбулися в Україні взимку 2013-2014 рр., залишили глибокий слід у пам’яті людей, а загалом і в історії нашої держави. Саме тоді ми вперше за багато десятиліть стали свідками того, як корумпована проросійська і антиукраїнська влада, бажаючи зберегти свій вплив, пішла на фізичне знищення своїх громадян.
І якщо події на київському Євромайдані широко висвітлювалися в масмедіа, то події на місцях залишилися в багатьох випадках поза кадром.
Відомо, що протест розпочався з причини відмови уряду Януковича підписати Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом. 29 листопада організовується «живий ланцюг» Київ-Львів-КПП Шегиня. Так само перший мітинг проти дій влади відбувся і в Іршаві, і що цікаво, ініціаторами його виступили пересічні іршавчани. Тоді ж було прийнято резолюцію з низкою вимог до влади.
Потім, 30 листопада, стався силовий розгін Майдану в Києві, і це призвело до розвитку наступних подій – у столиці зібралося Народне Віче, яке, за різними оцінками, налічувало від 500 тис. до 1 млн. людей.
У грудні 2013 р. утворюється Всеукраїнське об’єднання «Майдан» і 29 грудня організовується Рада Іршавського «Майдану», в яку увійшли 13 осіб, що представляли громадськості Іршави та Білки, студенти Іршави, ГО «Боржавська ініціатива», «Просвіта», «Сокіл», «Іршава», «Світогляд», «Центр розвитку с.Довге», ВО «Свобода», ВО «Удар», Товариство афганців, Народну Раду Закарпаття. Цього ж дня у Києві ГО «Автомайдан» здійснило масштабний автомобільний марш до маєтків Януковича, Пшонки, Медведчука.
16 січня ВР у ручному режимі прийняла «диктаторські закони», які обмежували свободи і права громадян, а 17 січня Янукович підписав ці закони. У відповідь 18 січня 2014 р. на Боржавській вузькоколійці проведено акцію у підтримку київського Євромайдану. Ініціаторами стала ГО «Боржавська ініціатива» разом із молоддю Іршави, ГО «Народна Рада Закарпаття», інформаційно-туристичний центр «Мукачево» та районний осередок партії «Свобода».
28 січня відбулася позачергова сесія ВР, яка відмінила більшість статтей «диктаторських законів» та прийнято відставку уряду Азарова. В Іршаві 29 січня під час народного віче мітингарі увійшли у будинок РДА і райради та почали вимагати негайно зібрати сесію райради, щоб висловити незгоду з діями влади.
Піком розвитку подій стало 20 лютого 2014 року, коли в Києві спецпризначенці почали розстрілювати мітингувальників, і загальний рахунок загиблих перевалив за сотню. Того ж дня вперше з’явився вислів «Небесна Сотня». Вся Україна шокована нечуваною жорстокістю. На хвилі цих подій в Іршаві, на вимогу громадських активістів, зібрано позачергову сесію, яка засудила дії влади та створила місцевий штаб допомоги Євромайдану. Тоді ж подав у відставку і голова райради. Депутатами було прийнято рішення про заборону партії регіонів та компартії і висловлено недовіру голові РДА.
21 лютого лідери опозиції домовилися з урядом Януковича про перевибори, але Майдан це не сприйняв. Сотник Володимир Парасюк оголосив про продовження боротьби. А вже 22 лютого Янукович утік з країни.

Ваш отзыв

Ваш коментар