- Нове життя - https://nz-ir.com -

«САМУРАЇ» – ЧАСТІ ПРИЗЕРИ МІЖНАРОДНИХ ЗМАГАНЬ

Нещодавно керівники району нагородили вихованців спортивного клубу Іршави «Самурай» спільними грамотами райдержадміністрації та районної ради, а їх тренеру Віталію Бровдію вручили нагрудний знак «За розвиток Іршавщини». Безперечно, ці нагороди є заслуженими, і певною мірою їх можна вважати історичними, адже нині формально нашого району вже нема.
«Самурай» останніми роками без перебільшення заполонив спортивний простір області, країни та зарубіжжя. Всі його вихованці із різних змагань майже завжди повертаються призерами. Успіх старших надихає молодших. Так було на чемпіонатах світу з годзю-рю карате в Португалії та Італії. До прикладу, взяти хоча б минулий рік. У травні в Одесі відбувся кубок світу з повноконтактного карате (ірікумі). Андріан Костик та Вадим Баран тоді вибороли «золото». На чемпіонаті світу з годзю-рю карате, який проходив у червні в Братиславі, ці хлопці у своїх категоріях посіли друге місце, а Ірина Балега завоювала «бронзу». І це при тому, що в одній категорії за звання кращого змагалося до тридцяти учасників. У грудні в румунському місті Клуж-Напока на кубку європейських чемпіонів іршавські хлопці Андріан Костик та Вадим Баран теж одягли жовту майку лідера. За підсумками 2019 року ці юнаки, а також Ірина Балега сформували трійку кращих спортсменів України у своїй віковій категорії (14-17 років). Тоді ж, за рейтингом Світової організації федерацій карате, серед українських учасників міжнародних змагань Вадим Баран зайняв четверту сходинку, а Андріан Костик був на п’ятому місці. У жовтні цього року в Одесі відбувся ювілейний, двадцятий, чемпіонат України з годзю-рю карате, на якому вихованці «Самурая» вибороли третє загальнокомандне місце. Батьківський комітет разом з тренером прийняли рішення нагородити грошовою премією тих юних спортсменів, котрі на цих змаганнях вибороли «золото», залучивши для цього спонсорські кошти. Таке фінансове заохочення планують зробити традиційним, бо, на думку ініціаторів, воно дає свої хороші плоди.
Тренер Віталій Бровдій займається спортом понад два десятки років. Останні сім років присвятив тренерській діяльності. Він – майстер спорту України, суддя міжнародної категорії, президент Закарпатського відокремленого підрозділу Федерації джундокан України. Спочатку тренував дітей разом зі своїм наставником Володимиром Камінським. Чотири роки тому створив спортивний клуб «Самурай». Його вихованці почали активно брати участь у різноманітних змаганнях. Нині тут займається понад шістдесят дітей віком від 5 до 17 років. Це юні спортсмени не лише з Іршави, а й з різних сіл: Ільниці, Броду, Дубрівки, Заріччя, Кам’янського. У клубі є три групи вихованців шкільного віку: старша (від 12 років), середня (8-11), молодша (5-7). Представники старшої групи вже мають чорні пояси, перший спортивний розряд та третю суддівську категорію. В наступному році, за умови подальшої успішної й наполегливої праці, можуть стати кандидатами у майстри спорту. Зазвичай усі юні спортсмени тренуються по дві години три рази на тиждень, а за два тижні до змагань – щоденно.
Як би там не було, а успіхи «самураїв» багато в чому залежать від позиції їх батьків. Представник батьківського комітету з організаційних питань Мирослав Костик каже, що дітей потрібно постійно підтримувати й стимулювати, аби «не перегоріли». Свого сина Андріана віддав займатися цим видом спорту ще зовсім маленьким, щоб дарма не гаяв вільний від школи час. Можна сказати, хлопець виріс у цьому клубі, хоча раніше неодноразово хотів полишити. Але батьківська моральна підтримка в потрібний момент робила свою хорошу справу. Подібні ситуації виникали і в батьків старшогрупників Вадима Барана та Ірини Балеги. Мирослав Іванович зізнається, що хобі сина переросло у сімейне. Він, як і президент клубу Катерина Мелеганич, став суддею ІІ категорії. Часто відвідують різні суддівські семінари і планують незабаром подати документи на першу категорію. До речі, керівниця «Самурая» і сама почала займатись карате та виступати на змаганнях. Уже навіть виграла кілька поєдинків.
Вихованці цього спортивного клубу, окрім міжнародних змагань, брали участь у відкритих чемпіонатах Рівненської, Черкаської та Луганської областей і ставали призерами. Такою неодноразово була картина і на чемпіонаті та кубку України. І це при тому, що спортивний інвентар купують батьки вихованців. Фінансують вони і поїздки дітей на змагання. Приміщення для тренувань клуб «Самурай» орендує. Щоправда, останнім часом невелику фінансову допомогу надали Іршавська ОТГ та районна рада. Проблемою залишається відсутність у районі відповідного спортзалу для проведення змагань.
Мирослав Костик стверджує, що спорт не лише корисний для здоров’я, а й загартовує характер та додає авторитету. Його син Андріан очолив орган учнівського самоврядування Іршавського ліцею. Із 5 претендентів він на 118 голосів випередив свою найближчу конкурентку. Батько переконаний, що такий результат хлопця став можливим не без впливу успішного заняття спортом.
Іршавщина гордиться вихованцями клубу «Самурай». Віримо, що їх нові здобутки ще попереду.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ