Версія для друку Версія для друку

ІРШАВЧАНИ ПЕРЕМОГЛИ В ОБЛАСНОМУ КОНКУРСІ БІЗНЕС-ІДЕЙ

Як відомо, з серпня по вересень цього року всі охочі подавали свої цікаві бізнес-ідеї на обласний конкурс. Участь у ньому могли взяти як чинні підприємці, так і ті, хто тільки планує розпочати свою бізнес-діяльність. Цей конкурс було оголошено департаментом економічного розвитку та торгівлі ОДА, Центром підтримки підприємництва Закарпаття спільно з Агентством регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» обласної ради та Агентством США з міжнародного розвитку. Реалізовувався він також у рамках Програми підвищення конкурентоспроможності Закарпатської області на 2019-2020 роки.
Варто відзначити, що максимальний розмір однієї фінансової допомоги становив до 100 000 гривень. Для реалізації проєктів на гірських територіях області пропонувалося 30 відсотків від загальної суми бюджету. Переможцям конкурсу із числа внутрішньо переміщених осіб, військових-учасників АТО та їхніх родин надавалося 20 відсотків загальної вартості проєкту. Авторам інших проєктів, які відповідали умовам відбору та загальному положенню про конкурс стартапів, могла дістатись половина від необхідної суми.
Нещодавно підбили підсумки цього конкурсу. Його учасники подали на розгляд комісії понад півсотні бізнес-ідей. Десять з них відібрано для фінансової підтримки. Приємно, що серед переможців є і наші земляки. Це: Михайло Штефаньо, Артем Матішинець, Віктор Староста.
Як розповів Михайло Штефаньо, на Іршавщині є кілька сіл, які славляться вирощуванням ранніх овочів у теплицях. Ситуація з коронавірусом засвідчила, що у них можуть виникати труднощі з ринком збуту. Він разом з однодумцями створив кооперативне об’єднання і подав відповідний проєкт із консервації овочів. Це таке собі своєрідне поєднання гастрономії із туризмом.
Своєю бізнес-ідеєю поділився й Артем Матішинець. Каже, що нині маємо серйозні проблеми з утилізацією поліетиленового та пластикового непотребу. А його можна застосувати з користю. У цьому і полягає суть його проєкту. Подрібнений згаданий непотріб перемішується з піском та пресується в спеціальному автоматі. У такий спосіб виготовляється бруківка, кришки для люків тощо. Такий матеріал міцніший та довговічніший.
Відомий іршавський кондитер Віктор Староста виграв із своєю смачною візитівкою нашого краю – тортом «Іршава». Разом з дружиною шляхом експериментів віднайшли ідеальний рецепт. Тепер продукт має свій дизайн та неповторний, унікальний смак. Найбільшою і найприємнішою особливістю торта є натуральні складові та повна відсутність борошна. Основа смаколика – грецькі горіхи.
Переможцям бажаємо успіху, а іншим – спокуситися на нові цікаві проекти.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ

Ваш отзыв

Ваш коментар