- Нове життя - https://nz-ir.com -

Віктор Цогла: «Футболом треба не просто займатися. Його потрібно любити із дитинства»

Так вважає тренер юнацької команди «Бужора» Іршава Віктор Цогла, який із шести років почав «ганяти» м’яча. А вже із дев’ятирічного віку займався у Іршавській дитячо-юнацькій спортивній школі. Тренером у нього був відомий у минулому футболіст Сергій Зайцев.
− Я дотепер пригадую його мудрі поради і настанови, − каже Віктор Васильович. − Він був не просто вимогливим наставником, а й наочно, на практиці показував як потрібно вправно володіти м’ячем, уміти хитро-мудро обвести суперника, точно подати пас, із будь-якої позиції поцілити у ворота суперника і забити гола. Футболіст повинен мати велику швидкість, продуману техніку, нестандартне мислення, має вільно почувати себе на полі, бездоганно контролювати ситуацію, у потрібний момент дати пас товаришу по команді або з вигідної позиції забити м’яча. Ще Лобановський казав, що головне у спорті – результат. Мало займатися, треба вміти застосувати набуті навички на практиці. Футбол потрібно любити з дитинства. Саме цього й вимагаю від своїх підопічних. Щоразу серце наповнюється радістю, коли твої вихованці здобувають чергову перемогу. Бо найбільша нагорода для футболіста, коли уболівальники нагороджують його дружніми довготривалими оплесками. Для мене дотепер важливо тримати себе у формі, постійно рухатися, навантажувати м’язи. Інакше і бути не може.
Свого часу Віктор Цогла грав за юнацьку команду «Металіст» Іршава». Головним тренером був Василь Сухан. Футболісти виступали у вищій лізі обласної першості Закарпаття, показували хорошу гру. Часто відзначався відмінним виступом і Віктор. Зважаючи на успіхи молодого гравця, його запросили виступати за основний склад. У цей час головним тренером був Іван Гнивка з Ільниці. Честь команди захищали відомі футболісти Іван Липчей, Василь Костак, Василь Попович, Михайло Капітан, Сергій Химинець, Станіслав Сухан. Однак Віктор не прижився там, перейшов у команду Дубрівки. Потім звідти запросили його грати у рідне село – Загаття. Головний тренер футбольного клубу Олександр Дякулич із повагою прийняв його виступати за команду, в якій грали Володимир Лівак, Іван Лупак, Василь Химич, Іван Марковці. Загатські спортсмени виступали в першій лізі чемпіонату області. Вони змагалися із командами сіл Вилок, Заріччя, Дідово, Білки, Дубрівка.
Після завершення футбольної кар’єри його запросили допомагати обслуговувати футбольні поєдинки районної першості. Запропонував йому суддівську роботу суддя республіканської категорії Василь Попович. На той час Василь Миколайович вважався одним із найвідоміших фахівців краю, був інспектором вищої ліги, а також інспектором прем’єр-ліги та Федерації Футболу України на матчах вищої та першої ліги чемпіонату України. Водночас він майже дванадцять років очолював обласну асоціацію футбольних арбітрів Закарпаття, його три рази включали до символічного списку «10 кращих арбітрів України». Він казав, що на суддю покладається велика відповідальність, за його суддівством слідкують сотні, тисячі, мільйони футбольних уболівальників. Право на помилку не має. Він повинен сповна віддаватися спорту. Перемагає той, хто краще підготується до змагань, хто бореться від першої хвилини до останньої, хто віддає всі сили і енергію для перемоги.
Свого часу Віктор Цогла успішно пройшов обласні збори арбітрів, здав кваліфікаційні екзамени і активно влився в суддівські ряди району і області. Тепер його запрошують судити відповідальні футбольні поєдинки і щоразу дають йому високу оцінку.
У 2004 році В.Цогла зайнявся тренерською роботою. Працюючи у Іршавській ДЮСШ, заочно навчався у Івано-Франківському спортивному коледжі, який закінчив у 2008 році. Директором був В.В.Жупанин. Перший успіх припав також на 2008 рік. У Мукачеві проходив турнір «Соколят», в якому взяли участь вісім команд. Неодноразово його вихованці виборювали призові місця на кубок Мукачева. Своїм наставником вважає відомого у минулому футболіста і тренера Івана Шопу. У 2018 році іршавчани стали переможцями чемпіонату області серед юнаків у чемпіонаті Закарпатської області.

 

Серед його вихованців – Іван Кормош із Вільхівки, який свого часу навчався у Львівському спортивному інтернаті, де був дворазовим срібним призером України. У спеціалізованій школі в Ужгороді набували професійну майстерність Василь Кормош, Іван Костак та Петро Кляп. Багато його вихованців виступали за іршавську «Бужору». Серед них – Назар Бобик і Михайло Полянський. Велику надію покладають на команду спонсори клубу Іван Барна, Ярослав Маркович, Сергій Карабиньош, Олександр Улашин, Сергій Жабко.
Віктор Васильович разом із дружиною Оксаною, яка працює в дитсадку, виховали двох дітей − Вікторію і Христину. Мають онучку Евелінку. Усе роблять для того, щоб їх сім’я була щасливою і радісною.
Віктор Цогла продовжує займатися вихованням підростаючого покоління. Він примножує футбольні традиції нашого району, готує молоду зміну, яка успішно грає на першість району і області.

Василь ШКІРЯ.