- Нове життя - https://nz-ir.com -

БАСКЕТБОЛЬНА ГЕНЕРАЦІЯ ІРШАВЩИНИ

Часто чуємо фразу, що спорт – запорука здоров’я та успіху. Але хотілося б, щоб ця фраза була підкріплена і належною фінансовою підтримкою з боку як державної, так і місцевої влад. А то в нас спорт часто функціонує за рахунок ентузіастів, меценатів та батьків дітей, котрі займаються у тих чи інших секціях. А ще буває так, що юні спортсмени-школярі, ставши випускниками, їдуть працювати за кордон, а не продовжують навчання, пов’язане з улюбленим видом спорту. Це теж одна з проблем сьогодення.
Приємно, що в тому чи іншому виді спорту у нас є професіонали, які своєю справою живуть. Якщо мова йде про баскетбол, то це Іван Іванович Біров, Василь Михайлович Половка, Василь Васильович Поляк, Іван Іванович Кузьма. Вони опікуються шістьма групами школярів, у трьох з яких займаються юнаки і в стількох дівчата. Це близько 60 чоловік. Йдеться про учнів Білківської та Великораковецької шкіл І-ІІІ ступенів.
Як зазначають тренери, їх вихованці мають успіхи та здобутки. Щоб стимулювати дітей, потрібно проводити змагання, на яких зможуть себе проявити, порівняти свій рівень з іншими. А на заваді всього цього став карантин. Востаннє змагалися на рівні області у лютому цього року. Хлопці 2003 року народження зайняли тоді 2 місце, а дівчата – перше. Юні баскетболісти кілька останніх років брали участь навіть в столичних змаганнях. На одних із них вибороли 8 місце. Скажімо, один із випускників-вихованців баскетбольної секції Дмитро Штефаньо тепер захищає честь команди Прикарпатського університету ім.. Стефаника, а Богдана Максимишин грає за Івано-Франківський національний медичний університет. Кілька дуже перспективних хлопців, на жаль, полишили спорт і поїхали на заробітки за кордон.
У сфері баскетболу теж є низка проблем. Варто звернути увагу на забезпечення спортивним інвентарем. На території уже колишнього Іршавського району відсутній універсальний спортзал, в якому могли б проводитись змагання. Раніше на Іршавщині працювали ДЮСШ. Вихованці різних секцій виступали від імені цієї школи, яка мала свій авторитет та набирала відповідні очки. А коли вже після ліквідації цієї школи учні представляли центр позашкільної роботи, то якось виглядали чужими серед своїх.
До слова, Іван Біров закінчив Івано-Франківський технікум фізичної культури і спорту. Трудиться на спортивній ниві багато років. Спочатку був вчителем фізкультури Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Відтак уже 18 років на такій посаді працює у Білківському професійно-аграрному ліцеї. Паралельно він був тренером Іршавського районного центру позашкільної роботи й опікується баскетбольною командою дівчат Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. Віддав спорту багато часу та енергії.
Василь Половка вищу освіту здобув у Чернігівському педагогічному університеті ім.. Шевченка. Після цього почав працювати у Великораковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. Спеціалізувався на футболі. Його вихованці виступали за збірну району, були призерами області. Згодом опікувався тенісом, а з 2008 року присвятив себе баскетболу.
Василь Поляк є вихованцем своїх колег-тренерів та був чемпіоном області з баскетболу. Закінчив факультет фізичного виховання і спорту УжНУ. Грав за збірну факультету та університету. Працює вчителем-тренером у Великораковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. Він ще є також граючим тренером з футболу. Доклав багато зусиль, щоб юнаки ФК «Виноградар» у 2014-2017 роках стали чемпіонами району, а основний склад виборов друге місце у зимовій першості в 2018 році, а через рік – третє. Грає у першій лізі області з футболу за клуб «Сільце».
Іван Кузьма навчався у Кам’янець-Подільському педінституті. Трудову біографію розпочав у Великораковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. Займався тренерською діяльністю з футболу при колгоспі «Виноградар». Команда виступала на рівні області. Грав у футбол за команду Приборжавського. З 2008 року тренує юних баскетболістів.
Зараз ці навчальні заклади, в яких працюють згадані тренери, ввійшли до складу однієї Білківської ОТГ. Будемо сподіватися, що розвитку спорту приділятиметься більше уваги.

Іван КОПОЛОВЕЦЬ