Версія для друку Версія для друку

Історична зустріч: Амброзій Гудь – Микита Хрущов

Наприкінці 40-их років перших керівників області і районів після приєднання Закарпаття до УРСР в складі СРСР з місцевих комуністів почали усувати на нижчі посади, на їх місце призначали «заїзжих».
Так Амброзій Гудь та Василь Фущич, члени КПЧ, опинилися в Кушницькому лісокомбінаті. Амброзій Іванович Гудь громадське харчування ВРП тресту «Закарпатліспром» тримав під контролем. І часто виїжджав до робітників на лісодільниці. При зустрічах робітники цікавились: «Амброзію Івановичу, розкажіть, як ви зустрічались з Микитою Хрущовим?». Тоді Амброзій Іванович ставав дуже серйозним і розповідав: «Коли я і В.Фущич керували районом, то мені доручили поїхати до М.С.Хрущова на прохання народу. Я був знайомий з ним раніше, до війни ми зустрічались в Харкові. Поїхав до Києва, записався на прийом. Коли зайшов у кабінет, то М.С. мені каже: «Здоров, Амброзію!» А я йому: «Здоров, Микито!». Потім розпитав про моє прохання і про те, як населення Іршавського округу сприймає соціалістичні перетворення на селі, а саме утворення колгоспів і націоналізацію підприємств, релігійну ситуацію в селах. Про це я йому коротко розповів. Після цього я йому кажу: «Микито Сергійовичу, нам потрібні трактори і верстати, що гнуть дубові дошки, з яких виготовляють бочки на вино!»
«Будуть і трактори, і верстати!» – заявив М.С. Хрущов.
Поки я повернувся з Києва, то вже прийшли і трактори в МТС, а в селах Шаланки та Кушниця лісозаводи перейшли на випуск бочкотари.
На базі лісопильного заводу с. Кушниця і Довжанського заводу був організований Кушницький лісокомбінат. Тут випускали заготовки для меблів, гнули багра, виробляли художній паркет, а з відходів виготовляли тару.
На кошти Кушницького лісокомбінату у 1965 р. був побудований новий будинок культури на 450 місць, також зведений двоповерховий адмінбудинок лісокомбінату та двоповерховий ТЦ «Гірська долина».

Стапан Лемко,
«Невигадані історії» Ужгород, 2006 р. С. 55. /завуч Кушницької СШ/.

Ваш отзыв

Ваш коментар