- Нове життя - https://nz-ir.com -

АЛЕЇ ДЕШКОВИЦІ – У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ МІЛЬЙОНІ

Погода минулої суботи затягла небо суцільними похмурими хмарами, але на настрій кількох десятків дітлахів місцевої школи І-го ступеня це явно негативно не впливало. Цей день, безумовно, запам’ятається їм на все життя. Хлоп’ята і дівчата віком від шести до десяти років, мабуть, уперше долучилися до дорослої справи і то не вдома, а в рідній школі.
Перед її невеликою будівлею початок Всеукраїнської акції у цьому селі стартував із шкільної лінійки.
Директор Дешковицької ЗОШ І-го ступеня Р.М. Піров, відкриваючи лінійку, розповіла вихованцям про значення лісу в житті народу, у долі кожної людини на Землі.

SONY DSC

— Сьогодні до нас завітали наші земляки і хороші друзі та давні благодійники шкільного колективу –представники державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство»,– продовжила свій виступ Раїса Михайлівна. – Зокрема, це лісничий Загатського лісництва цього підприємства Василь Петрович Мисло та його підопічні — майстри по лісозаготівлі І.І. Бідзіля, М.В. Качайло; майстри лісу, М.П. Ломага і М.Я. Дрогобецький. Разом із ними та завдяки наданому ними посадковому матеріалу ми всі з вами візьмемо участь у всеукраїнській акції «Озеленення України».
Саджанці до навчального закладу доставила інженер з лісових культур ДП «Довжанське лісомисливське господарство» М.І. Бойко. 

SONY DSC

-Ці маленькі вічнозелені деревцята, які ви посадите разом із дорослими лісівниками, зростатимуть на шкільному подвір’ї та в саду разом із вами, – перші слова, сказані перед дітлахами, ровесниками її донечки Марійки, Марією Іванівною. – А проростили їх із насіння декілька років тому працівники Довжанського лісництва нашого підприємства. Як бачите, для того, щоб мати такі маленькі деревця, які ви тримаєте тепер у руках, потрібен щоденний догляд за ними працівників лісової охорони упродовж щонайменше п’яти років. Хочу вам сказати, що у подарунок для вашої школи їх особисто відбирав лісничий Довжанського лісництва Михайло Ярославович Криницький безпосередньо на посівному відділенні одного з кращих розсадників Довжанського лісомисливського господарства. Сьогодні ви, разом із нашими працівниками, посадите 10 ялинок європейських, їх народна назва смерічки, 15 саджанців самшиту вічнозеленого, 5 – криптомерій, стільки ж туй західних і п’ять ялівців.
Лісничий Загатського лісництва Василь Петрович Мисло дав команду підопічним приступити до роботи, і сам взявся за лопату, а допомагати їм запросив педагогів І.І.Качайло, Т.І Цогла, О.В.Полянську і вихователя групи продовженого дня Х.В. Маргіту.
Звичайно, лісівники лопати в руки діткам не давали, але копаючи лунки, пояснювали, кожен етап, на перший погляд, не такої вже й складної операції. До цього всі дорослі на імпровізованій «виробничій нараді» визначили план робіт, розташування кількох невеликих алей та закріплення вчителів із учнями безпосередньо за працівниками державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство».
Саме після цього і розпочалося основне, до чого покликана всеукраїнська акція «Озеленення України» – єднання поколінь. Передача своєрідної естафети у зусиллях по збереженню та примноженню зелених багатств України, в тому числі на теренах Срібної Землі і безпосередньо на угіддях державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство», а також їх чисельних соціальних партнерів, серед яких щонайперше підростаюче покоління із шкіл населених пунктів, які безпосередньо прилягають до угідь державного підприємства, або де розміщені виробничі підрозділи чи проживають працівники.

SONY DSC

… Михайло Ярославович серед усіх працівників лісової галузі того дня у Дешковиці проявив себе якщо і не найбільш балакучим, то вже точно найбільш обленним. Під чарівний потік слів цього досвідченого майстра лісу потрапили не тільки наймолодші учасники всеукраїнської акції у Дешковиці, але і їх наставниці.
– Років через десять ви будете запрошувати своїх дівчат на побачення під крона цих дерев,…– подібні словосполучення Михайла Ярославовича не викликали у 6-7-річних майбутніх дешковицьких легінів майже ніяких емоцій, але, незважаючи на це, вони акуратно і старанно виконували всі настанови сивочубого майстра лісу, чий професійний і життєвий досвід практично ніколи не підводить, а значить, через десятиліття, крони цих майбутніх красунь-смерек почують найзатаємініші слова… кохання.

SONY DSC

З любов’ю посаджене, воно і проросте розкішно любов’ю.
Є сподівання, що і ще не менше аж понад дві сотні, так само приживуться, які того дня посадили школярі Климовиці і Колодного разом із лісівниками державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство».
І як цим саджанцям не прижитися і не зростати, якщо їх разом висаджували натруджені руки лісівників із рученятами школярів. Всіх, їх благословив на добру справу настоятель місцевого православного храму о.Василь Шерегій.

Михайло ІСАК.