Версія для друку Версія для друку

ОЛЕКСАНДР РАЦИН. КОЛИ ЛЮДИНА НА СВОЄМУ МІСЦІ

Нині пристрасно й відверто ведуться розмови про духовну сферу суспільного життя, про необхідність кращого виховання сучасника, зокрема нашої молоді. Говорять письменники і політики, науковці й митці, педагоги і студенти, запалюючи громадськість, закликаючи всіх спільно дбати про збагачення потенціалу культури, боротися проти бездуховності підростаючого покоління. Все ніби правильно – йдеться про дошукування коренів зла і шляхи його подолання. А віз і нині там…
Чому ж багатьом з нас так важко дається справа, про яку ніби всі добре знають, володіють фактами і знаннями, а часто мають і необхідні матеріальні ресурси? Питання риторичне, хоча відповідь на нього, мабуть, знаходиться на поверхні. Потрібно, щоб кожен, хто проголошує такі надто правильні вердикти, сам щоденно дбав про їх виконання, а простіше – треба, щоб кожна людина в житті була на своєму місці. У цій короткій оповіді поведемо розмову саме про таку одержиму творчу особистість, яка, на наш погляд, знайшла те своє єдине, особливе, місце в житті, бо люди, з якими і для яких працює, з подякою відгукуються про все, що вже нею зроблено за багато років подвижницької діяльності на ниві навчання та виховання молодого покоління. Ця людина добре знає, що і як робитиме сьогодні, завтра та в майбутні періоди відведеного їй небом часу. Мова йде про нинішнього директора Іршавської дитячої школи мистецтв Олександра Михайловича Рацина, який успішно – ось уже 24 роки – працює на цій посаді.
Народився Олександр Михайлович 3 жовтня 1955 року в селі Вільхівка. Після закінчення середньої школи до 1974 року навчався в Мукачівському педагогічному училищі, після закінчення якого працював учителем музики і співів Красьонівської загальноосвітньої школи Чорнобаївського району Черкаської області, а з 1975 по 1977 рік проходив строкову службу в лавах Радянської Армії. Після звільнення в запас майже вісім років працював викладачем Великораковецької дитячої музичної школи, а в серпні 1986 року Олександра Михайловича Рацина призначили на посаду директора Іршавської дитячої музичної школи, де у важкі перехідні роки зміни одного суспільного ладу на інший і відкрився повністю його талант здібного вихователя і сучасного керівника. З ініціативи Олександра Рацина Іршавську дитячу музичну школу однією з перших в області реорганізовано в дитячу школу мистецтв. Саме в цьому навчальному закладі започатковано низку цікавих творчих заходів, які нині стали традиційними: учнівська філармонія, день першокласника, звіти відділів школи на сцені Ужгородського державного музичного училища ім. Д. Задора, обмінні концерти з іншими школами естетичного виховання дітей. Саме О.М. Рацин один із перших в області відкрив у школі відділи хореографії та образотворчого мистецтва, створив потужну базу для занять дітей гончарством та скульптурою.
Ставши керівником базової районної школи естетичного виховання дітей, Олександр Михайлович продовжує активно займатися підвищенням особистого професійного рівня та виконавської майстерності, удосконалює навики викладача і педагога. За 45 років сумлінної викладацької діяльності талановитий педагог-музикант виховав плеяду здібних музикантів, серед них: викладач школи мистецтв у м. Києві Вікторія Ямбор, артист оркестру заслуженого академічного Закарпатського народного хору Михайло Бровді та інші. Його особисті вихованці не раз займали призові місця на обласних конкурсах індивідуальних виконавців серед учнів відділів народних інструментів: Ігор Староста (1-ше місце, 2008 рік), Іван Лендєл (1-ше місце, 2005, 2006, 2007, 2008 роки) та інші.
Ще з дитячих років Олександр Рацин полюбив художню самодіяльність, змалку був активним її учасником, а здобувши професійну освіту, упродовж багатьох років сам успішно керує кращими художніми колективами рідного району. Так, з 1990 року – з дня заснування колективу – він є незмінним керівником оркестрової групи народного фольклорно-обрядового ансамблю «Іршавська родина» Іршавського районного будинку культу
Творча біографія візитівки Іршавщини – ансамблю «Іршавська родина» надзвичайно багата. Він незмінний учасник усіх районних та багатьох обласних фестивалів: «Народні джерела», «На Синевир трембіти кличуть», «Гуцульська бринза», «Мелодії солених озер», «Закарпатський едельвейс» та інших. Програма колективу, побудована на основі кращих обрядово-фольклорних вокально-інструментальних та хореографічних творів багатої на народну творчість Боржавсько-Іршавської долини, не раз успішно репрезентована на різноманітних всеукраїнських мистецьких форумах. Оркестрова група колективу під керівництвом Олександра Рацина достойно представляла Закарпаття у Франції, Італії, Швейцарії, Німеччині, Сербії, Словаччині, Угорщині, Польщі, Росії, Білорусі. Колектив став дипломантом міжнародних фестивалів «Дубніца над Вагом» (Словаччина), «Ліпотварош – белварош» (Угорщина), «Свято келушарі» (Румунія).
Закарпатською студією телебачення з колективом «Іршавська родина» записано серію популярних в області обрядово-фольклорних телевізійних програм «Фіглі з Марькою Голубинською» до свят Різдва та Великодня, а також старовинних народних побутових сцен, які упродовж кількох років успішно демонструє місцевий телеканал «Тиса». У цих програмах кожен учасник має своє творче обличчя, працює як актор цікавого народного дійства, бо до режисури кожного номера доклав чимало зусиль і музичний керівник ансамблю.
Колектив «Іршавська родина» – активний учасник творчих звітів Закарпатської області в місті Києві 2001 та 2004 років, де з успіхом показував старовинні автентичні вокально-хореографічні композиції «Вечорниці» та «Сколо- мийка», записані в селах Іршавщини. У програмі останнього творчого звіту Закарпаття «Дивосвіти Срібної Землі – 2009», що проходив у рамках Всеукраїнського фестивалю мистецтв, колективом «Іршавська родина» підготовлено і показано унікальну фольклорну композицію «Фрагмент Іршавського весілля», в якій прозвучали такі народні пісенні твори в обробці Олександра Рацина, як «Серед села дичка», «Горі селом іду», «Гоп, шіді-ріді», «Кукуріку, на поді» та інші. 

У директора Іршавської дитячої школи мистецтв у нашому краї та за його межами багато друзів і колег, у яких він самовідданою працею на ниві культури давно заслужив велику повагу і авторитет. Цього знаного педагога і діяча культури шанує керівництво району та області, батьки вихованців школи та громадськість краю.
За вагомий особистий внесок у розвиток музичного мистецтва краю та високий професіоналізм О.М. Рацина за період його творчої діяльності не раз нагороджували грамотами Міністерства культури і туризму України та управління культури обласної державної адміністрації, у 2005 році – Почесною грамотою Закарпатської обласної ради, а в 2009 році указом Президента України йому присвоєно почесне звання – «Заслужений працівник культури України».
На життєвому календарі Олександра Рацина – 65-й рік. Мало це, чи багато – зовсім неважливо. Основне, що митець знайшов і ревно оберігає своє особливе життєве кредо – впевнено крокувати тією єдиною обраною серцем дорогою буття і творчості, яка завжди несе людям могутній заряд добра, вміти виконувати свою справу з великим бажанням і натхненням, щоб від цього щедро повнилися красою наші душі та щораз барвами веселки рясно розквітали нові й нові таланти Боржавсько-Іршавської долини, щоб ставали вони ще привабливішими у вінку чарівних коштовностей народної творчості України.

Юрій ГЛЕБА, Василь КОБАЛЬ, Василь СМОЖАНИК.

Ваш отзыв

Ваш коментар