- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПРИЙТИ ДО КОЖНОЇ ХАТИ – ПРИНЕСТИ ДОБРУ ВІСТКУ

Приборжавське поштове відділення зв’язку належить до середніх за мірками нашого поки що Іршавського району. Доводиться так акцентувати, зважаючи на прийдешню адміністративно-територіальну реформу, яка так само накладається на аналогічний процес у цій важливій державній структурі. Окрім глобальних змін, цей невеличкий колектив із чотирьох молодих жінок, з певною пересторогою має всі передумови тривожитися стосовно свого місцезнаходження у недалекому майбутньому. Наразі місцеве поштове відділення завдяки доволі непевним, з правової позиції маніпулювання, спочатку колективним, а потім муніципальним майном не сьогодні то завтра опиниться, говорячи по-простому, на вулиці. Та це актуальне питання, яке через місяць, щонайбільше, постане перед новообраною владою Довжанської об’єднаної територіальної громади, до складу якої входить і чимале за кількістю жителів село Приборжавське.
Хоча, за словами поштовиків, їх керівництво визначає нормативи щодо оплати їх роботи, фактично не дотягуючи навіть до мінімального розміру заробітної плати.
Мар’яна Рущак прийшла два роки тому на заміну, а вийшло так, що залишилася на постійну роботу. На перший погляд праця листоноші простіше простого. І в той же самий час необхідно бути природженим психологом. З міцною, витривалою нервовою системою, аби стримати подеколи однозначно несправедливі ситуації, спричинені навіть не ситуацією в країні, а глобальними процесами. Так, навесні, коли цим милим жінкам доводилося вислуховувати від земляків-пенсіонерів доволі таки не толерантні фрази на зразок, клади мені гроші у целофановий кульок, то їх нерви так само не витримували.
Завідувачці відділення Валентині Григорівні Шандра вже самій доводилося своїх працівниць переконувати у неоднозначності ситуації, та в тому, що вона неодмінно зміниться, і конфліктність при деяких зустрічах при виплаті пенсій врегулюється із часом.
По суті, так воно і сталося, але витримати подібні щоденні стреси можуть лише самовіддані професії особистості. До таких, безперечно, належить і її колега – листоноша Тетяна Бурч, яка вже працює тут понад п’ятнадцять років, але, за її настійним свідченням, дещо менше як сама Валентина Григорівна, яка очолила відділення до того скоріше на п’ять років.
Дійти до кожного жителя, це безумовно, прерогатива листонош, але не слід забувати і про ті сотні, якщо не тисячі односельчан, які впродовж року щоденно переходять у відділення отримувати перекази, відправляти посилки, замовні листи, оплачувати комунальні та інші послуги. А це вже належить до компетенції оператора Мар’яни Кондор, за плечима якої дванадцятирічний досвід такої роботи. Її досвід і високий професійний рівень та відповідальне ставлення до функціональних обов’язків дозволяють Валентині Григорівні Шандра, як завідувачці відділенням зі спокійною душею піти у відпустку, передавши справи їй. А Мар’яна Олександрівна в свою чергу, обов’язки оператора – Тетяні Феннич. Молода жінка, замінюючи колегу, вже до того встигла попрацювати у Великому і Малому Раківцях. Що однозначно збагачує її фаховий досвід та реальні пізнанні ментальності жителів різних населених пунктів Іршавщини.

Михайло БОРЖАВСЬКИЙ.