- Нове життя - https://nz-ir.com -

Результати впровадження реформи первинної ланки сімейної медицини

Однією з реформ, які відбуваються на території України є реформа первинної ланки медичної допомоги. На території нашого району створено комунальне некомерційне підприємство «Іршавський центр первинної медичної допомоги», засновником якого є Іршавська районна рада. Основним завданням підприємства є надання первинної медичної допомоги жителям краю, їх діагностування та надання електронних направлень для подальшого обстеження та лікування галузевими спеціалістами вторинної ланки. Близько 85 тисяч жителів району заключили декларації для надання медичної допомоги.
Узагальнено основні проблеми АЗП СМ та ФАПів і за короткий час майже у всіх лікарських амбулаторіях проведено ремонт системи водопостачання та опалювальної системи, замінено вікна, зовнішні та міжкімнатні двері у медичних закладах сіл Імстичово та Дубрівка. Здійснено капітальний ремонт дахів, встановлено протипожежні сигналізації у АЗПСМ сіл Ільниця, Білки, Кушниця. зроблено капітальні ремонти внутрішніх вбиралень, закуплено твердий та м’який інвентар, проведено поточний ремонт кабінетів та коридорів амбулаторій. Медичні заклади на 100 % забезпечені необхідними медикаментами для надання первинної медичної допомоги. Всі працівники забезпечені засобами індивідуального захисту. Обладнано пандуси для маломобільних груп. Йде підготовка до опалювального сезону, всі АЗПСМ та ФАПи, яким необхідне тверде паливо, забезпечені ним в повному обсязі.
З 1 серпня 2020 року комунальне некомерційне підприємство підписало договір із Національною службою здоров’я України щодо функціонування мобільних бригад із надання послуг пацієнтам із підозрою або встановленою коронавірусною хворобою COVID – 19, яка безкоштовно проводитиме ПЛР-тестування для жителів району. Закуплено телемедичне обладнання для діагностування інфарктів, інсультів, шкірних та легеневих захворювань. У вихідні та святкові дні у м. Іршава, селах Білки та Кушниця, працюють чергові кабінети.
Днями здійснено робочу поїздку до АЗПСМ сіл Брід, Загаття, Ч. Потік, Підгірне головою районної ради Віктором Симканинцем та головним лікарем КНП «Іршавський центр первинної медичної допомоги» Оксаною Булеза з питання результатів впровадження реформи первинної ланки сімейної медицини. Оглянуто заклади охорони здоров’я та узагальнено проблемні питання.
У розмові з пацієнтами є позитивні відгуки жителів населених пунктів щодо роботи працівників відповідних медичних установ. Це, напевно, найбільший показник позитивного результату реформування.
Голова районної ради передав для потреб лікарських амбулаторій регульовані ліжка з матрацами та постільною білизною для хворих. Допомога здійснюється систематично протягом чотирьох років у рамках співпраці з іноземними благодійними організаціями.
Зважаючи на всі заходи, які сьогодні відбуваються у первинній ланці медичної допомоги, є щире сподівання, що з кожним роком медики зможуть надавати якісніші та кваліфікованіші медичні послуги нашим жителям.
Оксана Булеза,
головний лікар
КНП «Іршавський центр
первинної медичної допомоги»