- Нове життя - https://nz-ir.com -

«Довжанський комбайн» зібрав непотріб у замку

Як ми знаємо, у Довгому є унікальний палац-фортеця графів Телекі. Збудований він у бароковому стилі ще у XVIII столітті. Вважається пам’яткою архітектури. Не зайве вкотре наголосити, що цей замок потрібно зберегти, адже він ще є і хорошою туристичною родзинкою. Так вважає багато хто. І подібну думку має керівник районного туристично-інформаційного центру Михайло Штефаньо. Він чимало зусиль докладає для розвитку цієї сфери діяльності, причому робить це безкоштовно. Ось і днями за його ініціативи відбулася цікава акція «Довжанський комбайн».

Як розповідає Михайло, вдалося налагодити тісну співпрацю із Українським культурним фондом у рамках програми «Культура-туризм-регіон». Завдяки цій програмі планується реалізувати чимало хороших проектів. Одним з таких і був «Довжанський комбайн». У контексті цього заходу збирали сміття на території замку, косили траву, навели лад біля стін будівлі, спробували рибної юшки, почерпнули чимало цікавої інформації з історії краю.
До чого тут комбайн? Усе це символічно, адже така техніка збирає зерно, очищаючи його від зайвого. Так само і активісти зажадали зробити замок чистішим. Тут зібралися представники згаданого районного інформаційно-туристичного центру, Довжанської сільської ради, яка надала й косарів і вивезла звідти сміття, районного центру позашкільної роботи під керівництвом Ольги Боднар, а також пластуни Довгого. Під час цієї акції велика увага приділялася участі молоді, адже саме вона в подальшому має цінувати та зберігати згадану пам’ятку архітектури.
За словами Михайла Штефаня, найближчим часом мають плани привести у належний стан територію довкола палацу Телекі, а дещо згодом на його подвір’ї встановлять мініскульптури дев’яти основних замків Закарпаття.
Іван КОПОЛОВЕЦЬ